Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
18:44    |    08/05/2014

Noaptea Muzeelor în București, la cea de-a zecea ediție: 33 de muzee și organizații culturale își așteaptă publicul

Peste 150 de muzee și organizații de cultură și educație din 48 de localități din România organizează vizite gratuite și evenimente speciale în noaptea de 17 spre 18 mai, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, ajuns la a zecea ediție.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România coordonează și în acest an evenimentul la nivel național și organizează circuite muzeale în București, Timișoara și Cluj-Napoca, în cadrul proiectului "Noaptea Muzeelor 2014: Aceeași noapte, scenarii diferite", finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), informează un comunicat al organizatorilor.

În București, 33 de muzee și organizații culturale sau de educație își așteaptă publicul până târziu în noapte la expoziții, concerte, spectacole, proiecții, performance-uri și ateliere interactive, pentru experiențe de neuitat.

* Muzeul de Artă Veche Apuseană 'Ing. Dumitru Furnică-Minovici', Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' invită publicul la vizitarea nocturnă a expozițiilor permanente sau temporare, cu o tematică variată.

* Muzeul Bellu lansează o invitație la teatru — "Viață de cimitir", cu Rodica Popescu-Bitănescu—, dar și la tururi ghidate și recitaluri de muzică clasică, în timp ce la Muzeul Național al Pompierilor — Foișorul de Foc va cânta Fanfara pompierilor militari bucureșteni și vor fi prezentate câteva mașini de intervenție moderne împreună cu echipaje complete.

* De Noaptea Muzeelor, Muzeul de Artă 'Vasile Grigore — pictor și colecționar' sărbătorește 10 ani de la înființare iar Muzeul Național Tehnic 'Prof. Ing. Dimitrie Leonida' povestește Istoria energeticii românești, ilustrată cu piese din patrimoniul muzeului.

* Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti" organizează "După-amiaza muzeului" cu spectacole de muzică și joc popular românesc, târgul meșterilor populari, expoziții și ateliere de creație.

* Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit 'Maratonul de Poezie și Jazz', iar la Muzeul Național 'George Enescu' se vor auzi concerte în noapte, sub genericul 'Muzele de la muzeu'.

* Muzeul Municipiului București deschide în această seară patru dintre sediile sale: Palatul Șuțu, Muzeul 'Theodor Aman', Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu' și Palatul Voievodal Curtea Veche, unde au loc spectacole și performance-uri, concerte și alte activități speciale.

* Și Muzeul Național de Artă Contemporană invită publicul în două spații diferite: la sediul din Palatul Parlamentului, unde sunt deschise mai multe expoziții temporare, și la Sala Dalles, unde se desfășoară târgul de bijuterie contemporană Autor.

* Muzeul Național de Artă al României propune, sub semnul Anului Brâncoveanu, o expoziție-semnal și un traseu tematic în Galeria de Artă Veche Românească, în timp ce Muzeul Național de Istorie a României invită publicul la un periplu de-a lungul a șase secole de istorie vestimentară, în jurul expoziției temporare "Haina îl face pe om", completat de spectacole, ateliere și reconstituiri istorico-militare.

* După vizitarea expoziției "Sarkis — La celălalt capăt al curcubeului. Din zori la asfințit" (care are un pandant și la MNAC), la Muzeul Național al Țăranului Român seara se încheie cu un concert A.G. Weinberger, organizat în parteneriat cu RNMR.

* Alte instituții din București deschise în noapte sunt: Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I', ARCEN — școala Centrală, Universitatea Spiru Haret, World Press Photo România (în Piața Universității), Arhivele Naționale ale României, Fundația Löwendal, Centrul Cultural Art Society, Eclectico Studio — Palatul Știrbei, Galeria Galateca, Ferma Animalelor și Romanian Design Week — Palatul Camerei de Comerț.

Bucureștenii își pot planifica vizita cât mai eficient utilizând hărțile tipărite cu organizațiile participante, disponibile la sediile muzeelor în noaptea respectivă sau în format electronic pe site-ul evenimentului, precum și aplicația pentru telefoanele mobile care se poate descărca de pe AppStore și Google Play.

Traseul între muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia specială Noaptea Muzeelor, cu sprijinul Primăriei Municipiului București.

Noaptea Muzeelor continuă și în 2014 parteneriatul cu MINI. În seara de 17 mai, începând cu ora 19,00, toate modelele MINI stau la dispoziția celor care vor să descopere muzeele din București pentru un serviciu de MINI TAXI gratuit: noul MINI Hatch (ADN-ul MINI într-o nouă interpretare, care a avut un debut remarcabil în luna martie a acestui an), MINI Countryman (primul model MINI cu tracțiune integrală) și MINI Paceman (Coupe-ul fermecător al familiei MINI). Cu aplicația pentru telefoanele mobile NOAPTEA MUZEELOR, vizitatorii muzeelor pot rezerva un MINI TAXI pentru transport acasă — muzeu.

AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready