Paris
London
New York
Monday, 05 December, 2022
Last Update 22:24
00:24    |    18/06/2014

Corlăţean: Nu cred că tânărul din Franţa ar fi fost agresat dacă era german sau britanic

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a criticat curentul xenofob şi rasist propagat inclusiv de unii politicieni din UE şi a subliniat că incidentul petrecut la Paris, unde un tânăr român de etnie romă a fost linşat, este o urmare a acestui fenomen. "În Franţa s-a întâmplat un lucru abominabil", a spus Corlăţean la emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea TV.

"În Franţa s-a întâmplat un lucru abominabil şi poziţia noastră a fost foarte fermă, de condamnare a acestui act criminal. Atunci când un puşti de 16 ani - care poate că a comis anumite încălcări ale legii, dar pentru asta există institutţi şi există o lege - un puşti de 16 ani să fie subiectul agresiunii a 12 indivizi cu cagule pe faţă, ne putem imagina care a fost de fapt modalitatea în care a fost agresat acest puşti. E un semnal de alarmă e momentul să se tragă o linie pentru că nu e doar riscul pentru români, vorbim de central est europeni, despre riscul pentru un proiect care revine - o Europă cu mai multe viteze", a declarat Titus Colăţean la Realitatea TV.

"Nigel Farage (liderul partidului britanic UKIP, n.r.), ca şi alţi politicieni ce practică xenofobia populismul şi rasismul reprezintă un exemplar care e şi rezultatul unei perioade complicate de criză în UE, care practică o politică cu un singur scop: câştigul electoral şi politic, folosind inamici din afara ţării şi mascând eşecul unor politici din ţara respectivă. Românii nu sunt folosiţi drept ţapi ispăşitori de azi de ieri, din anii 90, pentru raţiuni pe care le ştiţi şi dumneavoastră. Din păcate nu am reuşit acea performanţă politică, economică şi socială pentru a fi cu adevărat respectaţi, astfel că românii sunt folosiţi în acest joc politic murdar. Soluţia la acest cutremur în Europa e una singură: politicienii dedicaţi, europeni, trebuie să strângă rândurile, pentru că altfel riscă să se aleagă praful de acest proiect european la care au contribuit zeci de lideri", a mai spus şeful diplomaţiei române.

"Aici nu e vorba despre România, cât de bogată sau săracă e ţara asta, care a ieşit dintr-o lugă perioadă de comunism acum 25 de ani în care am fost plasaţi fără să ne întrebe nimeni de sănătate. România vine de departe şi a trebuit să facă eforturi uriaşe. Nu puteam să ştergem starea de sărăcie în care am fost plasaţi după cel de-al doilea Război Mondial. O parte din prosperitatea Vestului european se bazează şi pe munca foarte serioasă a milioane de români, după ce s-au descis frontierele. (...) Nu cred că ar fi fost 12 persoane cu cagule pe cap care să intervină şi să-l agreseze până aproape de starea de deces pe un tânăr, dacă acel tânăr af fi fost german sau britanic. A fost cetăţean român de etnie romă şi asta spune foarte mult că aceste discursuri politice xenofobe rasiste generează consecinţe foarte grave", a mai spus ministrul de Externe.

"Există o doză de făţărnicie în poziţia, discursul multor politicieni vest-europeni. Nu exist întâlnire bilaterală cu oficiali europeni fără a spune un lucru foarte clar: parte din prosperitatea acestor ţări după 90 s-a bazat pe munca cinstită, eforturul uriaş, plătit adesea submediocru, a celor din europa centrală şi de est, pe munca românilor", a completat Corlăţean.

REALITATEA.NET

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready