Paris
London
New York
Wednesday, 08 May, 2024
Last Update 13:59
22:52    |    13/08/2014

ATACUL VIPERELOR. Turiştii sunt avertizaţi: "Din cauza căldurii s-au înmulţit"

Salvamontiștii din județul Hunedoara atrag atenția asupra prezenței viperelor în masivele Retezat și Parâng, precizând, totodată, că acestea nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau turiștii calcă accidental pe ele.

În această vară, un bărbat a fost mușcat de o viperă în apropierea cabanei Pietrele, din Retezat, dar victima a scăpat fără complicații.

"În 99% din situații, mușcăturile de viperă sunt cauzate de curiozitatea umană. Vipera nu atacă, ea dorește să se apere. De aceea, turiștii trebuie să fie atenți pe unde calcă, să aibă un băț cu care să lovească tufișurile și să fie încălțați cu ghete de munte", a declarat miercuri șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

O creștere a populației de vipere a fost observată în zona Roșiile, sub vârful Parângul Mare, la circa 2.000 de metri altitudine, însă turiștii le văd mai puțin pentru că reptilele nu stau pe potecile traseelor de munte.

"Viperele sunt prezente în toate zonele montane, însă în ultima perioadă s-au înmulțit în zona Roșiile. Săptămâna trecută, o viperă a mușcat o oaie în această zonă, dar alte cazuri de mușcături nu au fost semnalate în Parâng", a menționat șeful Salvamont Petroșani, Dumitru Bârlida.

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, în această vară șase persoane au ajuns la spital acuzând mușcături de șerpi, în trei dintre cazuri fiind vorba de vipere. Două dintre victimele la care a fost confirmată mușcătura de viperă s-au prezentat la spitalul din Deva, iar una la spitalul din Hațeg. În toate cazurile de mușcături de viperă a fost administrat ser antiviperin, iar bolnavii au trecut cu bine peste acest episod.

"Cu excepția spitalelor din orașele Lupeni și Brad, toate celelalte spitale din județul Hunedoara au stoc de ser antiviperin. Acest lucru a fost transmis Serviciului de Ambulanță și SMURD, astfel încât echipajele de prim ajutor să știe unde trebuie duși bolnavii mușcați de vipere", a afirmat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

În cazul unor mușcături de șerpi, victimele sau cei care le însoțesc sunt sfătuiți să sune la numărul de urgență 112 pentru a primi indicațiile necesare, preluate de echipajele de prim-ajutor și transportate la spital.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready