Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
16:49    |    23/10/2014

Eurobank: Preţurile locuinţelor s-au oprit din scădere, iar în curând este posibilă o creştere

Perioada de scădere a preţurilor locuinţelor din România s-a încheiat, piaţa înregistrând o stagnare, iar în curând este posibilă chiar o creştere a preţurilor, potrivit Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale realizat de Eurobank Property Services (EPS).

"Indicele naţional care a crescut cu 0,5% în al treilea trimestru al anului 2014, menţine perspectiva preţului stabil calculată în trimestrele anterioare. Cu toate acestea, de la începutul anului, evoluţia acestui indicator a înregistrat o scădere cu aproximativ 1% . Stagnarea recentă a preţului, combinată cu modificarea de -2,1% pe an ca medie în ultimii cinci ani, sugerează în primul rând că scăderea iniţială calculată în acea perioadă s-a încheiat şi în al doilea rând că, stagnarea preţului pe piaţa rezidenţială din România continuă fără a se înregistra revenirea preţului deocamdată", se arată într-un comunicat al EPS.

Evoluţia indicilor rezidenţiali de preţ calculaţi de EPS sugerează sfârşitul scăderii generalizate a preţurilor, succedată de o stagnarea a preţurilor, mai evidentă în marile oraşe.

"Faptul că indicele agregat naţional poate fi rezultatul a două tendinţe concurente de creştere şi scădere a preţurilor, în acelaşi timp cu o uşoară redresare a pieţei de primă importanţă (Bucureşti Centru) sugerează că stagnarea preţurilor ar putea fi de scurtă durată şi creşterea indicelui ar putea fi posibilă în curând", explică sursa citată.

Indicele calculat la nivel de Bucureşti a scăzut cu 0,5% în ultimul trimestru, inversând uşoara tendinţă de creştere înregistrată în trimestrul precedent. Cu toate acestea, indicele Bucureşti Centru a crescut cu 1,6% în ultimul trimestru, în timp ce indicii pentru Bucureşti Periferie şi judeţul Ilfov au prezentat o uşoară creştere negativă a preţului în trimestrul analizat.

Cele opt diviziuni ale României pot fi separate în două grupe egale, patru diviziuni situate în centrul şi vestul ţării înregistrează tendinţe de creştere şi un număr egal de diviziuni situate în sudul şi sud-estul României înregistrează tendinţe de scădere.

Moldova conduce în rândul diviziunilor cu creşteri de preţuri, cu o creştere de 3,2% de la an la an şi o creştere de 2,6% în ultimul trimestru, urmată de Vest, Nord şi Centru, toate cu evoluţii pozitive trimestriale şi de la an la an.

Diviziunea Dunăre şi Marea Neagră a înregistrat cea mai abruptă reducere a preţului de la an la an cu -4,1% urmată de Sud, Muntenia şi Bucureşti-Ilfov, toate cu evoluţii trimestriale similare.

"Această separare echilatabilă şi echilibrată poate indica faptul că stabilitatea globală a preţului indicelui naţional poate fi rezultatul a două segmente naţionale competitive cu tendinţe stabile, similare şi opuse, precum şi o clară separare în evoluţie între cele două părţi ale ţării", se menţionează în comunicat.

Indicii celor mai mari 10 oraşe ale României în afara Bucureştiului, prezintă per ansamblu o performanţă stabilă de la an la an cu fluctuaţii trimestriale care par să fie mai degrabă corecţii pe termen scurt sau zgomot statistic decât indicaţii solide pentru o performanţă distinctă, fie aceasta pozitivă sau negativă.

Indicele noilor proprietăţi în Bucureşti a avut o evoluţie peste media generală, ca şi peste alţi indici, crescând cu 2,9% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, în timp ce acelaşi indice al proprietăţiilor noi la nivel naţional a stagnat. Pe de altă parte, apartamentele din Bucureşti au înregistrat o evoluţie descendentă de 4,3% de la an la an, mai rapidă decât alte tipuri de proprietăţi care au fluctuat aproape de stabilitate.

Mediafax

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready