Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
17:01    |    04/03/2015

Brașovul, pe primul loc în țară cu 103 produse tradiționale atestate

Un număr de 103 produse din Brașov au fost atestate ca fiind tradiționale conform noii legislații adoptate anul trecut, ceea ce situează județul pe primul loc pe țară în acest domeniu, a declarat pentru AGERPRES Viorica Sofian, consilier superior în cadrul Serviciului Produse Tradiționale din cadrul Direcției Agricole Brașov.

Conform acesteia, au primit atestatul de produs tradițional românesc după noua legislație 53 de produse din carne de porc, vită, oaie și vițel, 35 de produse pe bază de lapte, șase — pâine, două — conserve (nectar din petale de trandafir și dulceață de trandafir) și șapte produse tradiționale pe bază de pește.

"Noi excelăm acum prin produsele din carne cum ar fi pastrama de oaie, pastrama de vițel, cârnați din carne de vită și oaie, a fermierilor din localitățile Fundata, Rupea, Făgăraș. În ceea ce privește produsele atestate din lapte, aici avem mai mult brânzeturi, pornind de la brânza de burduf în coajă de brad, telemea de vacă și de oaie, urdă, caș afumat produse la Bran, Fundata, Rotbav și un cașcaval de Șirnea, foarte bun. Zilnic se produc circa 150 de kg de produse tradiționale și nu mai mult de 400 de kg, în cazul în care un producător are mai multe produse atestate. Pe lună se produc puțin peste 1000 de kg de produse tradiționale atestate. Toți cei care fac produsele tradiționale atestate sunt crescători de animale și procesatori, din tată în fiu, iar alții cumpără laptele din localitate și apoi în procesează. Cei care vin să obțină atestat pentru un produs sunt tineri fermieri care continuă afacerile de familie. În general, cam toată familia este implicată, dar cei tineri vin cu documentele pentru că se pricep mai bine la întocmirea acestora și sunt interesați să obțină atestatul pentru a-și continua afacerile", a mai afirmat sursa citată.

Referitor la obținerea de protecție la nivel european pentru brânza de burduf în coajă de brad, Viorica Sofian a subliniat că pentru acest lucru este nevoie de mai multă muncă pentru că trebuie să legi produsul de aria geografică pentru această protecție.

"Trebuie să arăți de ce este atât de specială această brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, deoarece contează ce rasă de animal este, unde a păscut, compoziția floristică a solului, altitudinea la care paște animalul. Este legătura dintre gustul final și proprietățile finale ale produsului, cu zona geografică de unde provine. La determinarea ariei geografice intervin cele mai multe probleme, fiind nevoie de multă muncă și mult timp. Această brânză se face pe o arie care transcende județul Brașov în Prahova, Argeș, Dâmbovița sau Covasna. Sunt cam aceleași pășuni, aceleași animale, dar este nevoie de foarte multe documente. La asta lucrăm acum, iar obținerea unei astfel de protecții durează și doi ani", a explicat Viorica Sofian.

Ea consideră că producătorii acestor produse tradiționale românești ar trebui mai mult sprijiniți de către autorități în ceea ce privește taxele pe care trebuie să le plătească pentru analize la Direcția Sanitar-Veterinară sau pentru o analiză a solului să aibă o serie de reduceri sau chiar gratuități, având în vedere că este vorba de foarte multe analize pentru atestarea unui produs tradițional.

De asemenea, producătorii solicită de mai mulți ani un loc în Brașov pentru organizarea de târguri, unde să-și poată vinde produsele, cel puțin o dată pe lună, însă până în prezent toate demersurile s-au soldat cu eșec.

"Încercăm acum, prin Consiliul Județean Brașov, să obținem aprobare pentru organizarea unor astfel de târguri în curtea interioară a Bibliotecii Județene "George Barițiu", instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. Poate acest lucru se reușește măcar înaintea sărbătorilor pascale. O mică parte dintre producători se deplasează în București pentru a vinde produsele tradiționale, iar alții, puțini la număr, într-un supermarket care le-a creat o zonă în incintă pentru comercializare" a mai arătat sursa citată. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready