Paris
London
New York
Thursday, 18 July, 2024
Last Update 13:59
16:39    |    02/04/2015

Semnal de alarmă privind creșterea numărului de copii care se nasc cu autism

Asociația "Împreună Pas cu Pas" trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea, de la an la an, a numărului de copii care se nasc cu autism în România, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului care se sărbătorește anual pe 2 aprilie, informează un comunicat remis joi Agerpres.

Potrivit sursei citate, reprezentanți asociației sunt de părere că ar trebui să existe o strategie națională pentru conștientizarea populației cu privire autism și la ora actuală nu există niciun plan concret de cercetare și combatere a acestui fenomen.

"Mulți părinți ne întreabă cum își pot da seama dacă micuții lor suferă sau nu de autism. Există câteva semnale de alarmă, care ar putea sa fi un motiv de îngrijorare pentru părinții, și anume dacă nu reușesc să scoată niciun cuvânt până la vârsta de 16 luni, nu răspund la nume, nu combină două cuvinte până la vârsta de 2 ani, au un contact vizual redus, se atașează de o jucărie sau de un obiect anume, nu știu să se joace cu o jucărie, au activități repetative și stereotipe, au obsesii cu privire la menținerea obiceiurilor (a rutinelor). Totuși, se recomandă părinților să consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori înșelătoare, iar specialistul le poate spune dacă micuțul suferă de autism sau nu", declară psihologul Nicoleta Burlacu, președintele Asociației "Împreună Pas cu Pas", citat în comunicat.

Psihologul Nicoleta Burlacu precizează că "metoda care poate îmbunătăți semnificativ viața persoanelor cu autism și care a dat până în prezent rezultatele cele mai bune este terapia cognitiv — comportamentală sau/ și terapia comportamental aplicată ABA (Applied Behavior Analysis)". Ea precizează că "succesul metodei este cu atât mai mare cu cât este începută terapia cât mai de timpuriu, iar rezultatele sunt spectaculoase".

ABA (Applied Behavior Analysis) este o știință care se bazează pe anumite metode, utilizând tehnici și principii pentru a aduce schimbări semnificative și pozitive în comportamentul copilului. Aceste tehnici și principii sunt structurate și folosite sub formă de programe, în diferite medii: în familie, la grădiniță/ școală și sub diferite structuri, individuale (unu la una, copil — specialist) sau/ și de grup.

La nivel național, anul 2012 înregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sănătății Publice, însă specialiștii sunt de părere că, în realitate, numărul este chiar de 2-3 ori mai mare. Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor — Atlanta (S.U.A.), publicat în 2014, la nivel global una din 68 de persoane este autistă, se arată în comunicat.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care apare, adeseori, la naștere sau la vârsta de 18 luni — 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăți în comunicare și limbaj, social și comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări). Statisticile arată că autismul apare mai des la băieți decât la fete, proporția fiind de 1 la 4, și este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready