Paris
London
New York
Saturday, 27 April, 2024
Last Update 20:20
15:49    |    27/05/2015

Oprea le-a cerut prefecților din zonele afectate de inundații să se asigure că persoanele evacuate au unde dormi

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, le-a cerut prefecților din județele afectate de inundații să se asigure că toate persoanele evacuate preventiv miercuri au unde dormi și că au alimente de strictă necesitate.

"Până când situația va reveni la normal, este important ca acești oameni să aibă unde să stea în siguranță. Dacă vremea se va îndrepta, vă cer tuturor celor care acționați în zonă — pompieri, jandarmi și poliție — să accentuați intervenția pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice", a declarat Oprea, într-o videoconferință cu prefecții.

El a menționat că, pentru a preveni situații de risc pentru populație, miercuri dimineața au fost evacuate preventiv 42 de persoane din Sălaj, Maramureș și Satu Mare.

"Cer autorităților locale ca, în perioada imediat următoare, să aibă în atenție persoanele cu probleme cronice de sănătate, care necesită asistență medicală permanentă pentru a le putea oferi sprijin. În aceeași categorie trebuie incluse femeile însărcinate și familiile cu copii mici", a declarat vicepremierul.

Oprea a spus că, în cel mai scurt timp, așteaptă informări punctuale de la fiecare prefectură cu ce pagube s-au înregistrat și cu ce fel de ajutoare se poate interveni de la centru, de la Rezervele de Stat.

"Dacă sunt probleme deosebite, să le spuneți acum pentru a putea trimite ajutoare de urgență încă de azi. Știu că ați fost încă de dimineață în teren, vă rog ca imediat ce situația o va permite să mergeți împreună cu specialiștii din subordine în toate zonele afectate pentru evaluarea rapidă a nevoilor oamenilor, a pagubelor produse, dar și a necesarului de intervenție imediată, astfel încât, în cel mai scurt timp, viața oamenilor să revină la normal. Am vorbit și cu prim-ministrul Victor Ponta și o să vă punem la dispoziție tot ce este nevoie din Fondul de intervenție al Guvernului", a susținut Oprea.

Potrivit acestuia, toate forțele MAI rămân mobilizate, prioritare fiind intervențiile pentru salvarea vieților oamenilor și pentru limitarea efectelor fenomenele meteo extreme.

"Vreau ca în orele următoare să asigurăm o informare permanentă a cetățenilor referitor la riscul producerii unor alte viituri sau riscuri asociate acestor fenomene. În județele pentru care s-au dat avertizări de cod roșu, conform procedurilor de acțiune, am dispus încă de dimineață ridicarea nivelului de alertă pentru forțele inspectoratelor pentru situații de urgență și am suplimentat numărul celor aflați în intervenție", a spus ministrul Afacerilor Interne.

Vicepremierul a menționat că au fost activate Grupele Operative la fiecare județ, iar la nivelul Prefecturilor s-au mobilizat Comitetele Județene pentru Situații de Urgență.

"Echipe mixte din cadrul acestor comitete s-au deplasat pe teren pentru evaluarea în timp real a situației operative și pentru coordonarea echipelor de intervenție. Am cerut încă de la prima oră ca fiecare prefect și șef de inspectorat pentru situații de urgență să fie în teren în zonele cele mai afectate pentru a ajuta populația și pentru a face primele estimări vizând pagubele. Sigur că această situație este în dinamică, schimbându-se de la o oră la alta, dar vreau să cunoaștem în fiecare moment dacă situația se agravează", a declarat Oprea.

El a precizat că intervențiile forțelor din teren se desfășoară în mod integrat, sunt utilizate capabilități de la toate structurile noastre, misiunea prioritară fiind salvarea de vieți omenești, a persoanelor aflate în dificultate, degajarea căilor de acces sau prevenirea apariția unor situații de urgență care pot pune în pericol viața oamenilor. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready