Paris
London
New York
Thursday, 18 July, 2024
Last Update 13:59
18:48    |    04/05/2020

Klaus Iohannis: Începând din 15 mai vom intra în stare de alertă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că după 15 mai se va trece de la starea de urgenţă la cea de alertă.

"Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă, (...) care este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Iohannis a subliniat că situaţia nu s-a îmbunătăţit încă.

"Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut şi suntem într-o normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut şi aţi observat cu siguranţă din comunicările publice că am avut şi astăzi iarăşi peste 300 de persoane care au fost testate pozitiv şi în acest fel nu putem să spunem că boala a trecut, însă la un moment dat trebuie să mergem mai departe şi acest mai departe se concretizează în forma de organizare trecând de la stare de urgenţă la stare de alertă", a arătat şeful statului.

Iohannis a făcut apel la responsabilitate.

"În realitate, indiferent ce auziţi la televizor, nu ştie nimeni până când durează această epidemie şi depinde de noi dacă aici, la noi în România, o controlăm mai bine sau mai puţin bine. Eu îmi doresc foarte mult să o controlăm bine cu toţii împreună, asta însemnând să respectăm indicaţiile autorităţilor", a afirmat el.

Şeful statului a menţionat câteva dintre măsurile de după 15 mai - libera circulaţie în interiorul localităţilor, redeschiderea saloanelor de coafură, cabinetelor stomatologice, a muzeelor şi a bazelor sportive pentru sportivii de performanţă.

El a apreciat faptul că la sfârşitul săptămânii trecute nu au existat încălcări semnificative ale regulilor impuse de autorităţi.

"Am analizat situaţia în care ne aflăm din punct de vedere epidemiologic şi al situaţiei stării de urgenţă. (...) Weekend-ul de 1 mai am văzut cu toţii că lucrurile au stat destul de bine şi sunt foarte mulţumit de felul în care oamenii au reacţionat la apelul autorităţilor, au stat acasă şi chiar dacă a fost 1 Mai nu am avut încălcări semnificative ale regulilor. Lucrurile au decurs bine", a mai spus şeful statului. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready