Paris
London
New York
Thursday, 18 July, 2024
Last Update 13:59
08:15    |    19/06/2020

O statuie a lui Cristofor Columb, demontată în San Francisco

O controversată statuie a exploratorului italian Cristofor Columb a fost demontată în oraşul american San Francisco, după ce protestatarii şi-au exprimat îngrijorarea că aceasta reprezintă un simbol al opresiunii, informează DPA.

Statuia de două tone, ridicată în 1957, a fost demontată joi de Consiliul Municipal după ce a fost vizată de proteste şi de acte de vandalism în ultimii ani, a relatat publicaţia San Francisco Chronicle.

Un oficial local, Catherine Stefani, a numit înlăturarea statuii drept "un pas necesar" într-o declaraţie postată pe Twitter şi a precizat că monumentul reprezintă "fundamentele dureroase" ale istoriei ţării.

"Sclavia, subjugarea şi cucerirea trebuie condamnate de către toţi... statuia reprezenta o versiune fictivă igienizată a istoriei noastre, celebrând omul şi ignorând trauma pe care au cauzat-o acţiunile sale", a precizat aceasta.

Săptămâna trecută, o statuie a lui Columb a fost decapitată în oraşul Boston, iar o alta, incendiată şi aruncată într-un lac în statul Virginia.

Demonstraţiile Black Lives Matter au izbucnit în numeroase oraşe din Statele Unite, după moartea lui George Floyd, an afro-american neînarmat, care a decedat după ce un poliţist şi-a ţinut genunchiul pe gâtul său timp de peste opt minute, pe 25 mai, în oraşul Minneapolis.

Protestatarii au vizat statui despre care susţin că reprezintă persecuţia afro-americanilor şi a altor minorităţi.

Cristofor Columb a fost unul dintre primii europeni ajunşi în Lumea Nouă şi este adeseori denumit "descoperitorul Americii", însă este contestat de istorici şi de activişti pentru drepturile civile, care consideră că acţiunile sale au dus la colonizarea amerindienilor şi transformarea lor în sclavi. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready