Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
16:27    |    24/07/2020

Viktor Orban: La summitul european Ungaria ''a câştigat numai o importantă bătălie, nu şi războiul''

Ungaria a obţinut la summitul european încheiat marţi încă trei miliarde de euro fonduri europene şi, împreună cu Polonia, a împiedicat stabilirea unor condiţii politice pentru accesarea acestor fonduri din viitorul buget multianual pe şapte ani al UE, a susţinut vineri la postul de radio Kossuth premierul ungar Viktor Orban, potrivit agenţiei MTI.

''Există unele ţări care sunt pro-migraţie şi ne urăsc pentru că nu le permitem să-şi impună politica privind migraţia şi pentru că Ungaria opreşte migranţii'', iar aceste ţări au dorit să introducă un mecanism financiar prin care să poată ''santaja Ungaria şi Polonia'', consideră el.

Totuşi, a adăugat Viktor Orban, Ungaria ''a câştigat numai o importantă bătălie, nu şi războiul'' în urma summitului la care liderii europeni au stabilit bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi un fond european de redresare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, constituit prin crearea de datorie comună şi împărţit în 390 de miliarde granturi şi 360 de miliarde împrumuturi care vor putea fi accesate de statele membre cu condiţia realizării unor reforme.

Pe de altă parte, premierul ungar a estimat că dezbaterea despre viitorul UE implică o confruntare între două viziuni conflictuale. Prima este reprezentată, în opinia sa, de ''tradiţia creştină şi a culturilor naţionale'', viziune susţinută de Ungaria, iar cealaltă este cea care susţine ''primirea (în Europa) a numeroase persoane de culturi diferite care să se amestece cu cele care trăiesc aici pentru a crea o cultură unică''.

Viktor Orban a descris summitul UE încheiat marţi drept un moment cheie în istoria Ungariei şi a celorlalte state membre ale blocului comunitar, pentru că de data aceasta, prin ideea fondului european de redresare post-pandemie, s-a încercat ceva diferit de ceea ce s-a făcut până în prezent. Dată fiind multitudinea de interese care s-au confruntat la summit a fost ''foarte greu'' să se ajungă la un acord acceptabil pentru toată lumea, a notat el.

Deşi Viktor Orban consideră că nu va exista o condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept, alţi lideri europeni şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, susţin contrariul.

În declaraţia finală a summitului se menţionează: ''Consiliul European subliniază importanţa protejării intereselor financiare ale Uniunii. Consiliul European subliniază importanţa respectării statului de drept''.

''Prin urmare, va fi introdus un regim de condiţionalitate pentru a proteja bugetul şi Next Generation UE (fondul de redresare - n. red.). În acest context, Comisia Europeană va propune în cazul unor încălcări măsuri care vor fi adoptate de Consiliu prin majoritate calificată'', se arată în aceleaşi concluzii.

''Consiliul va reveni rapid asupra acestei chestiuni'', potrivit ultimului paragraf pe acest subiect din declaraţia finală a summitului.AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready