Paris
London
New York
Sunday, 11 April, 2021
Last Update 01:02
17:00    |    08/12/2020

Luvru scoate la licitaţie şansa de a admira de aproape ''Mona Lisa'' pentru a suplimenta veniturile afectate de pandemie

Întrucât pandemia de coronavirus ţine vizitatorii departe, Muzeul Luvru scoate la licitaţie şansa de a admira de aproape faimosul tablou ''Mona Lisa'', precum şi o plimbare de-a lungul acoperişului muzeului pentru a-şi suplimenta veniturile afectate de criza sanitară, informează Reuters.

Persoana care va oferi suma cea mai mare va avea şansa de a asista la examinarea anuală a capodoperei lui Leonardo da Vinci, procedură întrezărită de obicei doar printre capetele mulţimii strânse în jurul portretului.

Printre cele două duzini de loturi care vor fi scoase la licitaţie se află o pictură în ulei, din 1962, de Pierre Soulages, păstrată în colecţia privată a artistului, un ceas personalizat confecţionat de producătorul de ceasuri Vacheron Constantin şi o plimbare de-a lungul acoperişului palatului Luvru, construit în urmă cu 800 de ani, alături de artistul stradal francez JR.

''Luvrul suferă asemenea tuturor marilor muzee din lume'', a spus Yann Le Touher, care se ocupă de relaţii cu clienţii în cadrul muzeului.

În fiecare an, ''Mona Lisa'', probabil cel mai faimos tablou din lume, este coborât de pe perete şi scos din cutia de sticlă în care este depozitat pentru o verificare rapidă. Opera, care datează din jurul anului 1503, riscă să se fisureze.

Câţiva lideri mondiali s-au numărat printre puţinele persoane care au fost martorii acestui eveniment în ultimele decenii.

Casa de licitaţii Christie's speră ca vânzarea online să colecteze peste 1 milion de euro, inclusiv o sumă estimată între 10.000 şi 30.000 de euro pentru experienţa ''Mona Lisa''.

În 2019, aproape 10 milioane de vizitatori au trecut pragul Luvrului, dar muzeul a fost închis mai bine de cinci luni anul acesta în timpul celor două perioade de lockdown impuse de pandemie. În perioada în care a fost deschis, pe timpul verii, numărul vizitatorilor a scăzut cu până la 75% în timpul lunilor de vârf.

Potrivit lui Le Touher, Muzeul Luvru va pierde venituri de până la 90 de milioane de euro anul acesta.

Muzeele, teatrele şi cinematografele urmează să-şi redeschidă porţile pe 15 decembrie dacă transmiterea virusului a încetinit suficient.

Deşi Luvrul este bogat în colecţii de artă şi patrimoniu, nu este o instituţie care dispune de fonduri foarte mari, a mai precizat Le Touher.

Guvernul oferă o finanţare de 46 de milioane de euro pentru a susţine finanţele muzeului, a mai spus acesta. Sumele colectate în urma licitaţiei vor contribui la finanţarea costurilor unui nou studio dedicat proiectelor educaţionale şi programat să se deschidă în toamna viitoare.AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready