Paris
London
New York
Sunday, 28 April, 2024
Last Update 20:20
10:54    |    10/09/2023

Ministrul Rafila: Corupţia în sistemul sanitar generează subdezvoltare şi stagnare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că lupta împotriva corupţiei din sistemul sanitar este necesară deoarece corupţia generează subdezvoltare, stagnare şi privează pacienţii de servicii medicale de calitate.

"Nu luptă împotriva corupţiei de dragul luptei împotriva corupţiei. Corupţia generează subdezvoltare şi stagnare. Sărăcia este generată de o corupţie mare, care face imposibilă realizarea obiectivelor pe care ni le propunem. Un exemplu: dacă cumpărăm un echipament cu un preţ de cinci ori mai mare decât preţul real al acelui echipament, înseamnă că dotăm un singur spital în loc de cinci. Ne dorim ca pacienţii din toată ţara să aibă acces la servicii de sănătate, iar pentru aceasta, trebuie să folosim banii cât mai bine posibil", a detaliat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a participat, vineri, la prima sesiune de pregătire a managerilor şi a celor care se ocupă de achiziţii publice din sectorul de sănătate, care a avut loc la Timişoara.

Rafila a explicat că este vorba despre bune practici în domeniul integrităţii şi al practicilor anticorupţie care trebuie să guverneze ceea ce face Ministerul Sănătăţii în momentul de faţă, respectiv investiţii fără precedent în sistemul de sănătate.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii a demarat toate proiectele din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a repornit programele blocate în perioada 2020 - 2021 de construcţie a noilor centre pentru persoanele cu arsuri, iar alte proiecte importante care se referă la dotarea laboratoarelor de radioterapie au fost deja finalizate.

"Toate aceste lucruri nu se pot face în folosul pacienţilor şi al cetăţenilor decât dacă beneficiază de bune practici în domeniul achiziţiilor publice, care trebuie să se desfăşoare rapid, în limitele prevăzute de lege. Acest lucru nu înseamnă să risipim banii publici româneşti, guvernamentali, europeni sau de la Banca Mondială. Este prima sesiune, vor urma alte sesiuni în fiecare dintre regiunile ţării, va urma un ghid de bune practici. Evenimentul este semnificativ pentru că avem un partener extrem de important de la Departamentului de Justiţie al SUA, prin Biroul Federal de Investigaţii (FBI), care au fost coorganizatori ai acestui eveniment. Vom semna un protocol de colaborare în acest sens", a mai detaliat ministrul Alexandru Rafila. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready