Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
16:26    |    26/01/2015

Congresul Evreiesc: Evreii din Europa se tem de un ''nou exod'', din cauza amplificării antisemitismului și a extremismului

Evreii din Europa se văd confruntați cu pericolul unui ''nou exod'', din cauza amplificării antisemitismului și a extremismului în prezent, a declarat luni, la Praga, președintele Congresului European Evreiesc (CEE), Moshe Kantor, relatează AFP.

"Comunitatea evreiască din Europa este extrem de aproape de un nou exod", a atras el atenția la deschiderea celui de-al 4-lea forum 'Let My People Live' ('Lăsați-mi poporul să trăiască'), organizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau și a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

"Evreii sunt speriați de presiunea economică, așa cum se întâmplă în Grecia sau în Ungaria, și de islamismul radical", a spus el, făcând apel la o soluție 'instituțională' care să cuprindă 'schimbări radicale' ale legislației.

Kantor a invocat atentatele împotriva evreilor de la Toulouse (în sudul Franței) din 2012 și Muzeului Evreiesc de la Bruxelles din 2014, precum și cele asupra revistei de satiră Charlie Hebdo și a magazinului cu specific evreiesc de la Paris la începutul lunii ianuarie, și a cerut introducerea în Europa a unui organism de securitate, similar cu Departamentul Securității Interne creat în SUA după atentatele de la 11 septembrie 2001. În opinia sa, Europa are de asemenea nevoie de un negociator special însărcinat cu lupta împotriva antisemitismului.

"Minoritatea evreiască, cea mai veche din Europa, este astăzi singura expusă pericolului dispariției sau expulzării", a afirmat el.

Președintele bulgar Rosen Plevneliev și omologul său slovac Andrej Kiska, precum și circa 30 de președinți sau vicepreședinți de parlament din țări europene iau parte la acest forum organizat de Congresul European Evreiesc, Parlamentul European și președintele ceh Milos Zeman.

O ceremonie religioasă este prevăzută marți la locul fostului lagăr nazist Terezin (Theresienstadt), la nord de Praga, folosit de naziști ca centru de tranzit pentru evrei înainte de deportarea lor la Auschwitz și în alte lagăre de exterminare.

AGERPRES

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready