Paris
London
New York
Monday, 01 March, 2021
Last Update 01:02
14:07    |    03/10/2017

Zamfir (PNL): ROBOR nu putea să crească atât de repede în această perioadă fără ca BNR să permită

Liberalul Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice a Senatului, a declarat marți că indicele ROBOR nu putea să crească decât dacă Banca Națională permitea acest lucru.

"Mie îmi e foarte clar că ROBOR-ul nu putea să crească atât de repede în această perioadă fără ca BNR să permită lucrul acesta. Eu sper ca astăzi, după discuțiile care au avut loc la Banca Națională, lucrurile să se calmeze și să reintre în normal. Nu cred că este o foame așa de mare de lichiditate pe piață ca ROBOR-ul să ajungă, spuneam, într-un termen atât de scurt, la un asemenea nivel. Sigur că veniturile suplimentare din accize au fost mâncate de creșterea dobânzilor", a spus parlamentarul liberal, la Senat.

Zamfir a adăugat că este îngrijorat de declarațiile recente consilierului guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, pe care l-a acuzat că "șantajează Guvernul cu creșterea inflației".

"Eu sunt foarte îngrijorat (...) de ultimele declarații ale domnului Vasilescu. Și vă reamintesc de cea de zilele trecute când, practic, șantaja Guvernul cu creșterea inflației și a doua, de ieri, când vorbea de faptul că ROBOR-ul de până acum a fost ținut nenatural la parametrii respectivi. A șantaja un Guvern al României, indiferent dacă ne place sau nu... Mie nu-mi place Guvernul Tudose și nu sunt de acord cu multe măsuri, dar faptul că un oficial al BNR vorbește despre faptul că poate să îi trântească o inflație după cum dorește BNR, asta mi se pare nepermis. Iar jocul acesta al băncilor cu dobânda este extrem de periculos din două motive: unul că intimidează creditarea și al doilea că va duce la creșterea ratelor la bancă", a afirmat Daniel Zamfir.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready