Paris
London
New York
Monday, 01 March, 2021
Last Update 01:02
16:21    |    15/02/2018

Victor Bostan: Producţia globală de vin nu poate satisface cererea în creştere

Producţia globală de vin nu poate satisface cererea în creştere, ducând la lipsuri şi marje mai mari pentru producători, susţine fondatorul şi CEO-ul Purcari, Victor Bostan, de profesie oenolog.

''Astăzi începe un nou capitol pentru Grupul Purcari, continuând drumul către a deveni liderul necontestat al pieţei de vin în ECE. Este cu adevărat un moment propice pentru a fi în industria vinului: producţia globală nu poate satisface cererea în creştere, ducând la lipsuri şi marje mai mari pentru producători. Spre deosebire de petrol, curba cerere-ofertă nu poate fi uşor rebalansată pentru că nu există 'vin de şist'. Aşteptăm cu nerăbdare să capitalizăm aceste condiţii favorabile, profitând de poziţia noastră, caracterizată de costuri scăzute branduri puternice. Sunt cu adevărat încântat că toţi cei care îndrăgesc vinurile noastre şi iubesc brandurile noastre vor avea acum oportunitatea de a deveni acţionari ai Grupului şi astfel să participe, alături de noi, la succesul companiei'', a Bostan, conform unui comunicat de presă remis, joi, AGERPRES.

Lenna Koszarny, partener fondator şi CEO al Horizon Capital, a adăugat că Grupul Purcari scrie o filă de istorie, fiind prima companie din Moldova care se listează public în Bucureşti.

''Este o moştenire demnă de un brand iconic, care a încântat iubitorii de vin din 1827 şi care a câştigat prin merit poziţia de lider în România şi Moldova, concomitent cu extinderea prezenţei la nivel global'', a spus Koszarny.

Grupul Purcari s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul WINE, după realizarea unei Oferte Publice Iniţiale (IPO) pentru 49% din acţiunile sale. Preţul final al ofertei a fost de 19 lei/acţiune, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane RON (50 milioane dolari).

''Consumul global de vin în 2017 este estimat de OIV (International Organisation of Vine and Wine) la 243 milioane hectolitri, cu o producţie corespunzătoare de 247 milioane de hectolitri. În ultimele două decenii, raportul dintre consumul mediu şi producţia globală a fost între 0,85 şi 0,90. Totuşi, recoltele scăzute din 2017 vor vedea acest raport ajungând la 0,98. Reechilibrarea pieţei mondiale a vinului a avut un efect pozitiv asupra preţurilor vinurilor tranzacţionate, care au crescut, în medie, de la 2,1 euro pe litru în 2006 la 2,8 euro în 2016, potrivit OIV. Se preconizează că această tendinţă va continua şi în 2017, deoarece OIV previzionează o scădere cu 8% a producţiei globale, volumele scăzând în Italia cu 23%, în Franţa cu 19%, în Spania cu 15%, în Germania cu 10% şi în Chile cu 6%, generând creşterea preţurilor mondiale ale vinului'', menţionează sursa citată. AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready