Paris
London
New York
Tuesday, 25 February, 2020
Last Update 13:26
03:57    |    01/05/2018

România a importat peste 88.300 de tone de flori, în 2016; principalul furnizor, Olanda

România înregistrează de la un an la altul record după record la importul de flori, în condiţiile în care, numai în anul 2016, cantitatea adusă de pe pieţele externe a totalizat 88.325 de tone, iar exporturile au fost de peste 50 de ori mai mici, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, în perioada 2014 - 2016 valoarea importurilor de flori a crescut de la 75 de milioane de euro la 97 milioane de euro, în timp ce exporturile au rămas la un nivel de 2,9 milioane de euro.

De asemenea, suprafaţa cultivată cu flori în spaţii protejate s-a înjumătăţit în ultimii ani, ajungând la 52 de hectare, după un vârf de 117 hectare înregistrate în 2013. Producţiile realizate s-au obţinut cu preponderenţă în 12 judeţe, respectiv în Ilfov, Alba, Dâmboviţa, Maramureş, Prahova, Mureş, Dolj, Giurgiu, Călăraşi, Satu Mare, Bacău şi Iaşi, relevă datele publicate pe site-ul MADR.

Principalul furnizor de flori al României este Olanda, lider mondial în domeniu, cu o întindere mai mică de cinci ori decât a ţării noastre şi o suprafaţă agricolă de aproape şapte ori mai mică, dar care se remarcă de zeci de ani prin tradiţie şi inovaţie.

Cel mai mare exportator de flori şi plante din lume produce anual 4,32 miliarde de bulbi de lalele, 80% dintre aceştia fiind comercializaţi la nivel mondial. De asemenea, din 1.800 de soiuri de noi plante intrate pe piaţa europeană, 65% sunt olandeze. Pe lângă lalele, din Olanda sunt aduşi, în special, trandafiri, garoafe, orhidee crizanteme şi gladiole.

Ca trendsetter global în comerţul cu flori şi campioană a cercetării şi tehnologiei în domeniul serelor, Olanda organizează la Bucureşti, de nouă ani, o competiţie unică ce marchează dezvoltarea sectorului floristic din România. În tot acest timp a încurajat performanţa în domeniu, a inspirat noi generaţii de florişti şi a ajutat la dezvoltarea unor modele de afaceri de succes.

"Am stabilit, deja, o tradiţie, prin a sărbători cu aranjamente florale Ziua Naţională a Olandei, ziua Regelui nostru. Şi motivul pentru care facem acest lucru este, desigur, nu doar pentru faptul că suntem Ţara Lalelelor, ci şi pentru că vrem să vă arătăm cum funcţionează afacerea cu flori în Olanda, deoarece ne dorim să profesionalizăm acest sector şi în România. Acest eveniment ne aduce, de asemenea, oportunitatea de a combina două aspecte importante şi puternice ale celor două ţări: creativitatea românească şi simţul olandez pentru structură şi coerenţă", a declarat Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei la Bucureşti, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Concursului Naţional de Aranjamente Florale.

Fiecare dintre cei 54 de concurenţi au avut la dispoziţie o oră şi acelaşi set de flori şi accesorii pentru a-şi demonstra talentul în elaborarea unui aranjament de masă pentru o petrecere în aer liber. Elementul de noutate al concursului a fost reprezentat de punerea la dispoziţie a două vase pe care concurenţii au fost invitaţi să le conecteze într-un mod creativ, sărbătorind, astfel, colaborarea dintre Olanda şi România.

Marele premiu - o excursie în Olanda şi o vizită la Bursa de Flori - a fost câştigat de Mădălina Lazăr (Mădălina Mocanu Design), o tânără antreprenoare, pasionată de domeniu şi consacrată ca unul dintre cei mai apreciaţi designeri florali din România.

Locurile II şi III au fost ocupate de Florinela Solomon (Maison Dadoo) şi Cosmina Janina Dumitrache (Flora Studio), iar menţiunile au mers către Mihaela Matei (Eltung Impex), Alina Nicolae (Ali Design) şi Mirela Niţă.AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready