Paris
London
New York
Saturday, 22 June, 2024
Last Update 13:59
12:49    |    10/10/2023

FMI dă asigurări că sunt puţine bănci care s-ar prăbuşi în cazul scăderii activităţii economice

Aproximativ 5% dintre băncile din întreaga lume sunt vulnerabile în cazul în care dobânzile rămân mai ridicate o perioadă de timp mai îndelungată, în pofida atenuării turbulenţelor din sectorul bancar în ultimele luni, se arată în "Raportul global de stabilitate financiară", publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Alte 30% dintre bănci, inclusiv unele dintre cele mai mari din lume, ar fi vulnerabile dacă economia intră într-o perioadă de creştere redusă şi inflaţie ridicată, sau "stagflaţie", avertizează instituţia financiară internaţională.

Avertismentul vine în urma unui set de teste de stres global mai dur derulat de FMI în rândul a aproximativ 900 de creditori din 29 de ţări, după colapsul din acest an al unor bănci americane şi preluarea grupului elveţian Credit Suisse de către rivala UBS.

"Sunt puţine bănci vulnerabile în majoritatea statelor", a apreciat Tobias Adrian, directorul Departamentului monetar şi pieţe de capital din cadrul FMI.

Instituţia a ajustat scenariul din acest an al testului de stres pentru a evalua ce se întâmplă în cazul în care dobânzile rămân mai ridicate o perioadă de timp mai îndelungată, iar consumatorii îşi scot banii din depozite. "Scenariul sever dar plauzibil" al FMI indică intrarea economiei mondiale în "stagflaţie".

"Conform scenariului de bază, aproximativ 5% dintre băncile din întreaga lume sunt relativ slabe în privinţa capitalului lor. Şi în scenariul sever, se ajunge la 30%, sau uneori mai mult", a explicat oficialul FMI. Acesta a observat că recenta criză bancară din SUA a arătat că şi falimentele băncilor mai mici pot submina stabilitatea financiară.

Instituţia nu a dat publicităţii numele băncilor cu probleme, dar este vorba atât de creditori mici cât şi mari.

Bănci slabe sunt considerate cele al căror nivel de capital scade cu mai mult de cinci puncte procentuale în timpul testului de stres derulat de FMI, sau sub pragul de 7%.

Conform scenariului de bază, 55 dintre bănci, care reprezintă 4% din activele globale, s-au dovedit a fi slabe. În cazul stagflaţiei, numărul creşte la 215 bănci, care deţin 42% din active.

Raportul a fost publicat cu prilejul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), de la Marrakech (Maroc), care se desfăşoară în perioada 9-15 octombrie. AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready