Paris
London
New York
Monday, 28 May, 2018
Last Update 22:31
20:59    |    09/07/2017

OMS: Doar ''o chestiune de timp'' până când antibioticele contra gonoreei nu vor mai avea efect

Cel puțin trei persoane, la nivel mondial, sunt infectate cu tulpini complet netratabile ale unei ''superbacterii'' care produce gonoree și care este posibil să se răspândească la alte persoane prin contact sexual, potrivit unui avertisment emis vineri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citat de Reuters.

Ținând cont de detaliile studiilor care demonstrează o ''situație foarte gravă'' cu privire la formele foarte rezistente la medicamente a bolii cu transmitere sexuală, experții OMS au anunțat că nu este decât ''o chestiune de timp'' până când antibioticele folosite în ultimă instanță împotriva gonoreei să nu mai aibă niciun efect.

''Gonoreea este o bacterie foarte inteligentă'', a declarat Teodora Wi, specialistă în reproducție umană la agenția din cadrul Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva. ''De câte ori este introdus un nou tip de antibiotic pentru tratarea ei, această bacterie dezvoltă o rezistență la acesta'', a completat ea.

OMS estimează că 78 de milioane de persoane sunt infectate în fiecare an cu gonoree, o boală cu transmitere sexuală care poate afecta organele genitale, rectul și gâtul.

Infecția, care în multe cazuri nu prezintă simptome, poate provoca boală inflamatorie pelvină, sarcină ectopică și infertilitate și poate crește riscul de contactare a virusului HIV.

Wi, care a oferit detalii în timpul unei informări telefonice cu privire la două studii asupra gonoreei publicate în jurnalul ''PLOS Medicine'', a spus că unul dintre acestea a analizat trei cazuri specifice — în Japonia, Frața și Spania — ale unor pacienți cu tulpini de gonoree împotriva cărora niciun tip de antibiotic cunoscut în prezent nu este eficient.

''Acestea sunt cazuri care îi pot infecta pe alții. Pot fi transmise'', le-a declarat ea reporterilor. ''Iar aceste cazuri ar putea fi doar vârful aisbergului din moment ce sistemele de diagnosticare și de raportare ale infecțiilor netratabile lipsesc în statele cu venituri scăzute, locuri în care de fapt gonoreea este mai frecventă'', a adăugat Wi.

Programul OMS pentru monitorizarea evoluției gonoreei rezistentă la antibiotice a descoperit în urma unei cercetări că în intervalul 2009 — 2014 s-a manifestat o răspândire a rezistenței la medicamentul de primă linie ciprofloxacină, ceea ce a dus la creșterea rezistenței față de un alt antibiotic numit azitromicină și la dezvoltarea rezistenței la tratamente de ultimă instanță — cefalosporine cu spectru extins.

În majoritatea țărilor, cefalosporine cu spectru extins reprezintă în prezent singurele antibiotice care rămân eficiente pentru tratamentul gonoreei. Însă, rezistența la acestea a fost deja raportată în 50 de state, mai arată Reuters.

Potrivit OMS, ''declinul în utilizarea prezervativului, creșterea numărului de persoane care călătoresc, ratele scăzute de depistare a infecțiilor și tratamentul inadecvat'' au contribuit la înmulțirea cazurilor de gonoree, cunoscută și sub numele de blenoragie, după cum arată și AFP.

Cu toate acestea, doar trei noi medicamente sunt în prezent studiate.

''Dezvoltarea de noi antibiotice nu este foarte atractivă pentru companiile farmaceutice'', subliniază OMS. Motivul principal: ''tratamentele sunt administrate numai pentru perioade scurte de timp (spre deosebire de medicamentele împotriva bolilor cronice)''.

Un parteneriat a fost stabilit de către OMS cu Drugs for Neglected Diseases Initiative, o organizație independentă, pentru a se încerca dezvoltarea de noi antibiotice.

''Pe termen lung avem nevoie de un vaccin pentru a preveni gonoreea'', a asigurat medicul Marc Sprenger, director departamentului pentru rezistență antimicrobiană din cadrul OMS.

OMS subliniază importanța prevenirii contra infectării cu gonoree prin ''comportamente sexuale mai sigure, în special prin utilizarea corectă și consecventă a prezervativului'', precizează AFP.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready