Paris
London
New York
Thursday, 18 July, 2024
Last Update 13:59
00:07    |    24/11/2019

Asociaţia Transplantaţilor: Ne dorim foarte mult să fie promovată o cultură a donatorului

Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, a declarat vineri că ar trebui promovată ''o cultură a donatorului" atât în societate, cât şi în şcoli.

"Ne dorim foarte mult să fie promovată o cultură a donatorului făcută, creionată de către medicii noştri, specialiştii noştri pe aria de transplant şi, de ce nu, să o promovăm nu numai în spaţiul public, dar vrem şi să fie introdusă chiar şi în şcoli, în sistemul de învăţământ ca o oră pe săptămână - noi am numit-o 'O oră de sănătate', pe lângă măsurile de prevenţie despre care trebuie să îi instruim de mici; să promovăm şi această cultură a donatorului. Pe lângă donarea de organe în scop terapeutic, să fie promovată şi donarea de sânge pentru că sunt două repere esenţiale care aduc siguranţă şi continuitate în viaţa unui segment important de pacienţi", a precizat Tache, la o conferinţă.

El a amintit că pacientul înscris pe lista de aşteptare pentru transplant primeşte un cod CUIANT la centrul de transplant.

"Este vorba de acel cod CUIANT pe care noi, pacienţii cu nevoie de transplant, îl primim la centrele de transplant. Legea este foarte clară în ceea ce priveşte acordarea acestui cod. El se dă pacientului care are nevoie de transplant, care se înscrie pe lista de aşteptare. Este un cod unic de înregistrare de care beneficiază pacientul. Acest cod trebuie să se regăsească şi pe documentele medicale atunci când mergem la monitorizare. (...) În momentul în care eşti înscris pe lista de aşteptare pentru transplant se dă acest cod. Se întâmplă ca atunci când mergem la medic medicul să nu dea imediat codul. (...) Dar fiecare dintre noi, când mergem la investigaţiile medicale, la monitorizare, putem să solicităm acest cod", a spus Tache.

Potrivit acestuia, codul este necesar şi atunci când pacientul se prezintă la medicul specialist pentru ca decontarea serviciilor medicale să se facă cu acest cod.

"Este un cod necesar şi pentru medicul specialist, pentru că decontarea serviciilor medicale în planul monitorizării trebuie să se facă cu acest cod, pentru ca decontarea serviciilor să se facă din Programul naţional şi nu din bugetul unităţii spitaliceşti respective, în speţă al centrului de transplant", a arătat reprezentantul asociaţiei. AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready