Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
01:07    |    20/03/2020

China anunță că medicamentul japonez favipiravir este eficient în tratamentul Covid-19

Medicamentul favipiravir (denumire comercială Avigan), dezvoltat de o companie din grupul japonez Fujifilm și aprobat pentru gripă, este eficient împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, a anunțat marți un oficial guvernamental chinez, citat de publicația Nikkei Asia Review.

Beijingul a început deja să recomande medicamentul favipiravir în tratamentul Covid-19.

“Este foarte sigur și în mod clar eficient”, a afirmat Zhang Xinmin, director al Centrului Național pentru Dezvoltarea Biotehnologiei din China, o organizație guvernamentală.

Medicamentul favipiravir/Avigan a fost dezvoltat de compania Fujifilm Toyama în 2014 și este aprobat în Japonia pentru tratamentul gripei.

Medicamentul a fost folosit începând din februarie în Japonia pentru tratamentul pacienților cu Covid-19, în condițiile în care nu există niciun tratament aprobat până acum pentru infecția cu noul coronavirus, iar medicii din întreaga lume au folosit medicamente deja existente sau experimentale.

Medicii din China au testat și ei tratamentul cu favipiravir la pacienții cu Covid-19, iar autoritățile chineze au realizat și un studiu clinic cu 200 de pacienți cu coronavirus înrolați în spitale din Wuhan și Shenzhen.

Rezultatele prezentate marți de autoritățile chineze arată că pacienții care au primit favipiravir au fost testați negativ pentru coronavirus după o perioadă scurtă de timp (durată mediană de 4 zile), iar simptomele pneumoniei s-au redus sensibil.

Spre comparație, în grupul de control din  studiul clinic, pacienții au fost testați negativ, fiind considerați vindecați, după o perioadă mediană de 11 zile, a precizat Zhang Xinmin, care a menționat că nu au existat reacții adverse importante.

Un alt studiu clinic realizat în Wuhan a arătat că pacienții tratați cu favipiravir și-au revenit din febră după 2,5 zile, în medie, comparativ cu 4,2 zile la pacienții din grupul de control.

De asemenea, simptomele de tuse s-au redus după 4,6 zile, față de 6 zile în grupul de control.

Datele prezentate de autoritățile chineze mai arată că doar 8,2% dintre pacienții tratați cu favipiravir au avut nevoie de ventilare pulmonară, față de 17,1% dintre pacienții din grupul de control.

Medicamentul favipiravir/Avigan a fost aprobat în Japonia în 2014 pe baza unor studii clinice care au indicat unele riscuri de reacții adverse.

Ulterior, în 2016, Fujifilm a semnat un acord de licență cu o companie din China – Zhejiang Hisun Pharmaceutical. Chiar dacă acordul a fost anulat în 2019, cele două companii cooperează în continuare.

Compania Zhejiang Hisun Pharmaceutical a anunțat că a primit aprobare în februarie 2020 pentru a produce medicamentul și se pregătește de lansarea unei versiuni generice a favipiravir.

Potrivit companiei, deși patentul este încă valabil în Japonia, patentul din China a expirat anul trecut, astfel că se pot produce versiuni generice.

În Japonia, Fujifilm a furnizat favipiravir spitalelor și a demarat un studiu clinic pentru tratamentul Covid-19, dar rezultatele acestuia vor fi prezentate peste câteva luni.

Un alt medicament japonez, nafamostat, produs de compania Nichi-Iko Pharmaceutical, ar putea bloca intrarea coronavirusului în celulele umane, potrivit unor studii preliminare realizate de cercetători ai Universității din Tokyo.

https://360medical.ro
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready