Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
00:57    |    06/12/2014

Sf Nicolae, un sfânt mereu contemporan

De aproape 17 secole, cu mic, cu mare, umanitatea trăiește și retrăiește cu emoție neîncetată povestea Moșului. Este Sfântul copilăriei, simbol al iubirii, bunătății și generozității. Ne-am trezit cu el în calendarul sufletesc dinainte de a buchisi slovele și a-l citi în cel din perete. Pentru cei mai mulți, bătrânul alb cu nuielușa, ce umple ghetuțele frumos aranjate în holul casei, cu dulciuri și cadouri, vine parcă de undeva din cărțile cu personaje de poveste. Și atunci, închidem ochii pentru a-i retrăi povestea...

Dezbrăcată de culoare și tradiții locale, aceasta este însă construită pe un model autentic și real. Născut în Mira Lichiei ( Turcia de azi ) Sfântul Nicolae nu este un personaj construit în imaginația umană ci noi trăim prin realitatea faptelor sale. El reprezintă dincolo de simbolul generozității și al bucuriei, exemplul cel mai concret al faptului că iubirea nu are vârstă, ci dimpotrivă rămâne singura monedă ce nu se devalorizează în fața timpului.

Ceea ce uităm și poate nici măcar prin gând nu mai gândim este faptul că Nicolae, departe de a se naște sfânt a fost un om la fel ca noi, în carne și oase , un om care a ales să aleagă iubirea și eleganța generozității față de semeni, în locul egoismului, un om ce nu a ezitat să-și vândă averile pentru a oferi un zâmbet cald celor aflați în nevoință, iar atunci, când balanța adevărului riscă să se “rostogolească” din barba-i blânda ieșea fum, iar nuielușa devenea bici năprasnic.

Astăzi îl venerăm ca Sfânt – și bine facem- ne place să ne bucurăm de el, aproape ca într-o reclamă. Ne mai rămâne doar un singur lucru: să-i asumăm și viața ca exemplu și atunci, poate într-o logică a echilibrului Sfântul Nicolae s-ar bucura și el de noi și nu doar pentru noi.

George Grigoriu
 
 

 
Banner
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
Banner
 
ipv6 ready