Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
10:07    |    14/10/2016

Sfanta Parascheva, sfanta ortodoxiei !

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, in apropiere de Constantinopol (Istanbul). Onomasticul grecesc paraskevi inseamna "a cincea zi a saptamanii, vineri".

Cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Parascheva isi daruieste hainele sale saracilor, iar apoi se retrage in desert.

 Ajunge in Tara Sfanta, la Ierusalim, iar apoi s-a aseaza, intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului. Intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus, in vis, sa se reintoarca la locurile parintesti, lucru care s-a si intamplat, iar la scurt timp si-a dat sufletul. A fost ingropata ca o straina.

Potrivit traditiei, un marinar a murit pe o corabie, iar un sihastru, a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand deci o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis " si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva " i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.

Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. Indata au avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.Timp de cateva secole, moastele Sfintei Parascheva au fost mutate din cauza razboaielor.

In anul 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucereste Belgradul, iar moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt duse la Constantinopol, fiind asezate in palatul sultanului. Au fost rascumparate de la turci de Patriarhia Ecumenica.

In ziua de 13 iunie 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

 
Banner
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
Banner
 
ipv6 ready