Paris
London
New York
Friday, 24 March, 2023
Last Update 19:23
17:31    |    11/09/2013

Corlăţean şi Sikorski cer românilor şi europenilor să cumpere vin moldovenesc, după boicotul rusesc

Miniştrii de Externe român şi polonez, Titus Corlăţean şi Radosław Sikorski, au cerut, miercuri, românilor şi europenilor să sprijine Republica Moldova prin cumpărarea de vin moldovenesc, după boicotul anunţat de Federaţia Rusă.

Şeful diplomaţiei române a precizat că Bucureştiul împărtăşeşte "profunda preocupare a guvernului moldovean faţă de această situaţie care riscă să genereze pierderi economice importante pentru Republica Moldova, dar care poate fi interpretată şi ca o formă de presiune".

"L-am informat pe primul-ministru, pe ministrul Agriculturii, pentru a putea demonstra rapid solidaritate din partea României şi contăm pe reacţia solidară şi a altor state europene", a declarat Titus Colăţean, adăugând că se aşteaptă o evaluare de impact "cu elemente concrete financiare din partea Republicii Moldova", pentru a putea lua o decizie.

"Din punct de vedere politic, suntem hotărâţi să demonstrăm solidaritate şi vom discuta prin instituţiile competene posibilităţile de a mări cotele de importuri din Repulica Moldova. Vorbim de vin de fructe, de struguri şi de alte produse", a subliniat Corlăţean, care a făcut un apel public către companiile private şi către populaţia din România pentru a-şi exprima solidaritatea cu Republica Moldova.

La rândul său, Radosław Sikorski a susţinut că "boicoturile economice motivate politic sunt inacceptabile şi ilegale" şi, de asemenea, sunt ineficiente pe termen lung".

Lăudând coniacul moldovenesc, Radosław Sikorski a precizat că, dacă va exista un boicot rusesc, această băutură va avea "gustul libertăţii şi ar trebui să fim solidari la modul personal, cumpărând şi consumând mai mult vin şi coniac moldovenesc, pentru ca ei să simtă solidaritatea noastră".

În încheiere, ministrul român de Externe a dezvăluit mica supriză pregătită omologului polonez, faptul că la masă vor servi atât vin românesc, cât şi vin moldovenesc.

"Vom avea o contribuţie personală", a replicat râzând Radosław Sikorski.

Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunţat marţi că importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza "calităţii nesatisfăcătoare" a producţiei de alcool, relatează agenţia rusă Itar-Tass în pagina sa electronică.

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready