Paris
London
New York
Wednesday, 17 April, 2024
Last Update 20:20
19:58    |    21/11/2014

Guvernul SUA îl felicită pe Klaus Iohannis pentru alegerea sa în funcția de președinte

Guvernul Statelor Unite ale Americii îl felicită pe președintele ales Klaus Iohannis pentru rezultatul alegerilor, exprimându-și dorința ca relațiile SUA cu România să rămână "puternice", țara noastră fiind "un partener strategic important".

"Guvernul SUA îl felicită pe președintele ales Klaus Iohannis pentru alegerea sa în funcția de președinte, precum și pe români, care au mers la vot în număr mare, atât în țară, cât și în străinătate, într-o demonstrație exemplară de participare civică. România este un partener strategic important al Statelor Unite și ne bucurăm să continuăm cooperarea strânsă cu România și noul său președinte. Relațiile dintre țările noastre vor rămâne puternice, întemeiate fiind pe valorile și obiectivele noastre comune", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului.

Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a îndeplinit condiţiile art. 81 din Constituţie. Articolul menţionat se referă la "alegerea Preşedintelui" şi prevede, la alineatul (3), că "în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea (în primul tur de scrutin - n.r.), se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi".

Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la secţia de votare în a cărei rază teritorială domiciliază, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobilă.

Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule.

Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente a fost de 18.280.994.

 

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready