Paris
London
New York
Tuesday, 25 February, 2020
Last Update 13:26
19:07    |    24/01/2018

Kelemen Hunor, despre Verestoy Attila: Ne luăm rămas bun de la un om deosebit, un coleg şi prieten, un politician de excepţie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, deplânge moartea, la numai 63 de ani, a senatorului Verestoy Attila, preşedintele Organizaţiei Odorheiu Secuiesc a formaţiunii, subliniind că acesta a fost un om deosebit, un coleg şi un prieten, un politician de excepţie, dedicat comunităţii maghiare, pe care a reprezentat-o cu cinste şi loialitate în Parlament.

"Încă dinainte de căderea căderea regimului comunist, Verestoy Attila a fost dedicat cauzei maghiare, iar interesul său a atras atenţia fostei Securităţi. Potrivit afirmaţiilor sale, după ce a fost contactat de unii diplomaţi ai Ambasadei Ungariei - el a reuşit, în repetate rânduri, să distribuie materiale de presă maghiare în Ţinutul Secuiesc. Telefonul său a fost ascultat şi i-a fost retras statutul de stagiar", afirmă preşedintele Uniunii, într-un comunicat transmis AGERPRES.

El spune că Verestoy Attila şi-a asumat rolul de fondator al Uniunii Democrate Maghiare din România, implicarea sa în viaţa comunităţii fiind legată de activitatea parlamentară.

"Verestoy Attila şi-a dedicat toată viaţa comunităţii maghiare, a crezut foarte mult în progresul şi a contribuit la dezvoltarea Ţinutului Secuiesc. Prin Fundaţia pe care a înfiinţat-o în 2008, a oferit sprijin financiar şi asistenţă prin intermediul concursurilor de proiecte. În centrul activităţii filantropice a Fundaţiei Verestoy Attila s-au aflat localnici maghiari, tineri, studenţi, persoane defavorizate, bolnavi şi vârstnici. Verestoy Attila ştia, mai presus de toate, cum trebuie educată comunitatea maghiară. El a insistat ca predecesorii Uniunii să fie înlocuiţi de o generaţie tânără, care să îşi asume responsabilitatea pentru perpetuarea regiunii şi să fie pregătită pentru sacrificii în acest scop. Verestoy Attila a fost un exemplu de solidaritate", menţionează Kelemen Hunor.

În numele UDMR, el transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate.

"Angajamentul faţă de comunitatea maghiară din Transilvania va fi un exemplu pentru noi toţi. Cu tristeţe ne luăm rămas bun de la fostul senator, colegul şi prietenul nostru. Odihneşte-te în pace, Attila!", încheie Kelemen Hunor.

Potrivit UDMR, Verestoy Attila s-a născut la 1 martie 1954, la Odorheiu Secuiesc.

Şi-a început studiile în oraşul natal, apoi a absolvit Facultatea de Inginerie Chimică la Universitatea Tehnică din Bucureşti, iar în 1999 a devenit doctor în ştiinţe chimice.

Înainte de 1989 a lucrat ca inginer la Sfântu Gheorghe şi apoi la Odorheiu Secuiesc. A fost lector la Universitatea Tehnică din Bucureşti, apoi cercetător la Institutul de Cercetări Chimice Anorganice Bucureşti.

După 1990, a devenit consilier al Frontului Salvării Naţionale, membru al grupului de experţi al vicepreşedintelui Karoly Kiraly. În perioada februarie - mai 1990 a fost membru al Consiliului Unităţii Naţionale Provizorie, preşedinte al Comisiei permanente pentru minorităţi.

Din 1990, a fost senator UDMR de Harghita şi de mai multe ori liderul grupului Uniunii din Senat.

A fost căsătorit, tatăl unui copil şi bunicul a doi nepoţi. AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready