Paris
London
New York
Wednesday, 17 July, 2024
Last Update 13:59
20:33    |    09/01/2019

Băsescu: Putem avea o preşedinţie excelentă şi curajoasă; România poate zgâlţâi Uniunea Europeană

Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că România ar putea avea o preşedinţie a Consiliului UE "excelentă şi curajoasă" lansând în mandatul său câteva mari proiecte, printre care "bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană".

"Preşedinţia României pare a fi sortită a se desfăşura în cenuşiul ultimelor preşedinţii ale Uniunii Europene, fie că ne referim la cea a Bulgariei sau la a Austriei. Aceleaşi teme prioritare fie că vorbim de migraţie, BREXIT, azil, securitatea frontierelor, buget UE şi buget zonă Euro, politica agricolă comună etc. etc. Nimic nou sub soare, iar la sfârşitul mandatului românesc aceeaşi listă va fi transferată următoarei preşedinţii cam în acelaşi stadiu de la preluare iar calificativul primit de România va fi 'decent' şi ţara se va aşeza ţanţoşă pe lista lungă a ţărilor în a căror preşedinţie nu s-a înregistrat nici un progres în crearea unei viziuni legată de viitorul Uniunii Europene", scrie Băsescu miercuri într-o postare pe facebook.

În opinia sa, România "poate zgâlţâi Uniunea Europeană, care pare debusolată şi fără curaj în a-şi defini propriul viitor", lansând de la înălţimea preşedinţiei rotative a Consiliului UE trei mari proiecte.

"1. Bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană; 2. Planificarea proceselor pentru ca în următorii 15 - 25 ani să se realizeze Statele Unite ale Europei; 3. Planificarea finanţării şi realizării în următorii 10 - 15 ani a marii magistrale fluviale de transport Rotterdam - Rin - Main - Dunăre - Constanţa", detaliază Băsescu.

El susţine că pentru fiecare din cele trei mari proiecte există soluţii. "Dar toate implică un efort diplomatic formidabil pentru ca la sfârşitul mandatului nostru proiectul de la punctul 1 să se realizeze măcar şi printr-o amânare a Brexit-ului în primă fază, iar cele de la punctele 2 şi 3 să rămână pe agenda Consiliului UE pentru următoarele preşedinţii. Putem avea o preşedinţie care să primească un calificativ 'excelent' şi 'curajos'. De ce nu?", consideră fostul preşedinte. AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready