Paris
London
New York
Wednesday, 17 July, 2024
Last Update 13:59
00:43    |    15/03/2019

Brexit: Franţa se opune unei scurte amânări a retragerii Regatului Unit din UE

Franţa nu susţine o scurtă amânare a Brexitului dincolo de data de 29 martie şi consideră că Regatului Unit i-ar reveni sarcina de a încerca să redeschidă negocierea acordul de retragere din UE respins de două ori de către parlamentul de la Londra, a declarat joi agenţiei Reuters un oficial din cadrul preşedinţiei lui Emmanuel Macron.

''În orice caz este clar că o scurtă extindere (a datei Brexitului) pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intră în discuţie'', a indicat oficialul de la Palatul Elysee.

''Aşadar, vom avea fie un ''no-deal'' (Brexit fără acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdată nu vedem niciun semn'', a adăugat el.

Alţi oficiali francezi au declarat că Parisul se va opune prin veto în Consiliul European unei amânări a Brexitului dacă Londra doreşte să folosească o asemenea extindere pentru a încerca să obţină din partea blocului comunitar concesii privind clauza de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, motivul care a determinat respingerea acordului în parlamentul britanic, întrucât această clauză poate să menţină pe termen nedefinit Regatul Unit în uniunea vamală europeană.

Parisul a precizat că ar accepta o prelungire a termenului Brexitului numai dacă Londra convoacă alegeri sau un nou referendum pe tema părăsirii UE ori dacă prezintă un plan ce poate fi acceptabil pentru toate părţile şi care necesită timp pentru finalizare.

Parlamentarii britanici votează joi o moţiune propusă de premierul Theresa May pentru amânarea Brexitului, împreună cu patru amendamente avansate de deputaţi, după ce zilele trecute aceştia din urmă au respins atât acordul convenit de şefa executivului cu UE, cât şi varianta unui Brexit fără acord.

În moţiune a fost inclusă opţiunea pentru o scurtă amânare a Brexitului, până pe 30 iunie, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor votează totuşi un acord, sau pentru o amânare mai lungă dacă impasul persistă. Potrivit Reuters, Theresa May ar încerca cu ameninţarea unei amânări a Brexitului pe termen lung să-i determine pe deputaţii săi conservatori eurosceptici să sprijine acordul la un al treilea vot pe care ar dori să-l ceară Camerei Comunelor pe 20 martie.

Orice amânare trebuie însă aprobată în unanimitate de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Consiliul European.AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready