Paris
London
New York
Wednesday, 17 July, 2024
Last Update 13:59
11:35    |    03/07/2019

Romania2019.eu/ Ciamba: Derularea cu succes a mandatului preşedinţiei României la Consiliul UE - apreciată de toţi partenerii

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat miercuri că derularea cu succes a mandatului preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene dovedeşte că România nu este doar un stat membru cu drepturi depline în UE, dar şi o ţară cu capacitate de a conduce agenda europeană şi de a genera rezultate în plan european în folosul cetăţenilor.

"Derularea cu succes a mandatului preşedinţiei României, apreciată deopotrivă de toţi partenerii, dovedeşte că România nu este doar un stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, dar şi un stat membru cu capacitate de a conduce agenda europeană şi de a genera rezultate în plan european în folosul cetăţenilor. Prin asumarea unei conduite de neutralitate reală am reuşit să generăm încrederea partenerilor în acţiunile noastre ca stat membru, ceea ce va trebui să aibă efecte benefice pe termen lung. Prin rezultate remarcabile, România a generat un capital de încredere în rândul instituţiilor europene şi statelor membre, care sunt convins că va putea fi valorificat mai departe în promovarea intereselor noastre la nivelul UE. După cum ştiţi, am declinat principiul coeziunii pe principalele dosare europene", a spus Ciamba, la prezentarea, la Palatul Victoria, a bilanţului mandatului României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit acestuia, pe dimensiunea legislativă, în ianuarie, au fost adoptate o serie de amendamente care îmbunătăţesc legislaţia electorală, în scopul prevenirii folosirii abuzive de către partide politice sau fundaţii a datelor cu caracter personal în alegerile pentru Parlamentul European.

"Pe dimensiunea non-legislativă am reuşit ca în cadrul Consiliului Afaceri Generale să adoptăm concluzii privind asigurarea de alegeri europene libere şi corecte şi mai ales concluzii vizând combaterea dezinformării, un lucru foarte important. (...) Nu am avut o preşedinţie simplă, de aceea a trebuit să adăugăm energie şi la subiecte care puteau avea un impact deosebit în timpul preşedinţiei şi mă refer aici la dosarul Brexit. Acesta a fost tratat cu prioritate, a necesitat o atenţie deosebită, mai ales că existau nişte termene clare, 29 martie 2019, pentru formularea unor decizii. Am reuşit adoptarea accelerată a măsurilor legislative, 13 propuneri legislative finalizate, care să permită limitarea efectului negativ al unei retrageri fără acord a Marii Britanii. Acest lucru rămâne acolo, preşedinţia finlandeză nu mai are de făcut mai mult decât atât. Indiferent de ce se va întâmpla la 31 octombrie, legislaţia pe care a făcut-o preşedinţia României va proteja UE de efectele negative, în măsura în care se poate, a unei ieşiri fără acord a Marii Britanii, lucru pe care nu ni-l dorim, dar, în acelaşi timp, nu înseamnă că nu este posibil", a afirmat Ciamba. AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready