Paris
London
New York
Wednesday, 17 July, 2024
Last Update 13:59
12:39    |    05/02/2020

Moţiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament. Guvernul a cazut!

Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD, a fost adoptată, miercuri, de Parlament. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca pentru joi partidele politice parlamentare la consultări, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier.

S-au înregistrat 261 de voturi "pentru" şi 139 de voturi "împotrivă".

"Potrivit prevederilor Constituţiei, moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii, adică minim 233. Se constată că a fost întrunită majoritatea voturilor necesare pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură. Guvernul Orban este demis", a anunţat deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei.

Moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi a venit după ce, săptămâna trecută, Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii alegerilor primarilor în două tururi de scrutin.

Constituţia precizează că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Însă, Executivul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată.

Odată ce moţiunea de cenzură a trecut de Parlament, proiectul pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea nu se consideră adoptat.

Potrivit articolului 110 alineat 2 din Legea fundamentală, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.
 
Premierul demis, Ludovic Orban: Tara este guvernată, chiar dacă guvernul pe care îl conduce a fost demis

"Ţara e guvernată. Guvernul nu poate emite ordonanţe de urgenţă, în rest decizii, hotărâri de guvern, guvernarea efectivă, administrarea treburilor curente va fi făcută foarte profesionist şi cu foarte multă dedicare, aşa cum am făcut şi până astăzi. (...) Practic, ţara este guvernată. Chiar dacă a trecut o moţiune de cenzură, ţara este guvernată. Avem un preşedinte care a fost ales cu o majoritate zdrobitoare, care este popular şi care în mod evident e un pilon de stabilitate şi există un guvern, care chiar dacă are statut de interimar şi nu poate emite ordonanţe de urgenţă, administrează ţara", a declarat Ludovic Orban, miercuri, la Digi24.
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready