Paris
London
New York
Tuesday, 30 May, 2023
Last Update 21:32
19:55    |    18/01/2023

Proprietarii construcţiilor ilegale din zone turistice vor fi somaţi de către autorităţile locale să le desfiinţeze în 48 de ore

Proprietarii construcţiilor ilegale din zonele turistice vor fi somaţi de către autoritatea locală să le desfiinţeze în termen de 48 de ore, a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

El a precizat că, până în prezent, această atribuţie revenea Ministerului Dezvoltării, care nu avea însă informaţii despre construcţiile ilegale realizate în teritoriu. În prezent, legea prevede un termen de 24 de ore pentru demolarea construcţiilor respective. Sunt vizate clădirile realizate fără autorizaţie de construire sau cele care nu o respectă.

"Până în momentul de faţă, autoritatea locală pe zonele cu potenţial turistic nu avea atribuţii - vorbesc de zone cu potenţial turistic, nu vorbesc de întreaga ţară şi de toate localităţile. Această atribuţie aparţinea unei direcţii din Ministerul Dezvoltării, în condiţiile în care Ministerul Dezvoltării, de 11 ani, nu are atribuţii legale pe partea de turism şi atunci a fost necesar ca această atribuţie să revină unei autorităţi care poate într-adevăr să facă ceva", a explicat ministrul.

Cseke Attila a menţionat că, în cazul în care construcţia nu va fi desfiinţată, proprietarul va trebui să suporte costul demolării realizate de autoritatea locală.

"Autoritatea locală are dreptul, pe baza acestui act normativ, ca în 30 de zile de la refuzul celui care a ridicat acea clădire fără autorizaţie sau cu nerespectarea autorizaţiei de construire să treacă la proceduri de demolare, ceea ce înseamnă că toate cheltuielile pe care le avansează, respectiv le suportă autoritatea locală pentru demolarea unei asemenea clădiri construite ilegal vor fi ulterior recuperate de la cel vinovat", a completat el.

Ministrul a subliniat că proprietarii respectivi au ştiut tot timpul că se află într-o stare de ilegalitate, iar în astfel de situaţii trebuie aplicate prevederile legii.

"Dacă ai făcut o ilegalitate, ştii din primul moment că eşti într-o stare de ilegalitate. Trebuie să te aştepţi că statul, prin autoritatea centrală sau autoritatea locală, la un moment dat, va veni peste tine şi va spune: demolează clădirea pe care ai construit-o ilegal. Eu cred că nu trebuie să plângem după cum cineva aflat în stare de ilegalitate va face să revină la starea de legalitate. Nu. Trebuie să impunem forţa legii pe această chestiune. Important în această ordonanţă este că acest mecanism dă atribuţii şi autorităţilor administraţiei publice locale, pentru că ele ştiu la nivel local exact despre ce este vorba. Autorizaţiile de construire se emite de către autorităţile locale. Adică, dacă apare o clădire la un moment dat sau începe să se construiască o clădire, Primăria foarte repede poate să ştie, pentru că e în ograda, în atributul ei, dacă s-a emis autorizaţie de construire sau nu, adică poate să acţioneze. Această posibilitate pe zonele acestea turistice, că despre acestea vorbim, nu a existat până acum", a menţionat ministrul Dezvoltării. AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready