Paris
London
New York
Saturday, 27 April, 2024
Last Update 20:20
16:52    |    18/05/2015

Se caută un nou turist spațial, după ce Sarah Brightman a renunțat la călătoria spre ISS

O cursă contra cronometru a început joi pentru găsirea unui înlocuitor al sopranei britanice Sarah Brightman, care și-a amânat sine die călătoria spațială prevăzută în luna septembrie, relatează AFP.

Agenția spațială rusă Roscosmos a precizat joi pe site-ul său că 'dublura ei', astronautul japonez Satoshi Takamatsu, își continuă antrenamentul, conform contractului dintre Roscosmos și Space Adventures.

Amintind că artista a anunțat că întrerupe pregătirea din motive familiale personale, Roscosmos și-a exprimat speranța că 'totul va fi bine pentru familia doamnei Brightman'.

Însă, la două săptămâni după eșecul capsulei cargo Progress, care urma să aprovizioneze ISS și care s-a dezintegrat în atmosferă, presa rusă este de părere că motivele sunt altele. 'Ea dorea să zboare în condiții optime de securitate și să nu riște nimic' în această călătorie, a declarat agenției de presă ruse RIA Novosti Igor Marinin, redactor șef al revistei 'Știrile din lumea spațială'.

Cotidianul Izvestia este de părere în schimb că soprana nu ar fi reușit să își finanțeze zborul. Vedeta din musicalul 'Fantoma de la Operă', care urma să fie al optulea turist spațial pe Stația spațială internațională (ISS), se angajase să plătească echivalentul a 48 de milioane de euro.

'Din câte știm, motivul principal este că nu a reușit să strângă o sumă suficientă de la sponsori pentru a plăti călătoria', a declarat o sursă în ziarul rus.

Zvonuri despre o posibilă renunțare din partea cântăreței circulau de câteva săptămâni, după ce soprana a anulat o sesiune de antrenament în luna ianuarie pentru a-și vizita mama bolnavă.

'Se analizează acum mai multe candidaturi pentru a o înlocui pe Sarah Brightman..., dar șansele de a găsi un înlocuitor sunt mici, cu atât mai mult cu cât a rămas destul de puțin timp pentru antrenament', a declarat o sursă din industria spațială rusă agenției de presă Interfax.

Compania americană Space Adventure, care le propune turiștilor îmbarcarea la bordul navetelor Soyuz ce zboară spre ISS, 'are doar câteva zile sau săptămâni să găsească un nou turist', a declarat o altă sursă agenției TASS. 'Dacă nu vor găsi, vor trimite o tânără cosmonaută din Rusia, pentru care va fi primul zbor', adaugă sursa, în timp ce Interfax menționează posibilitatea utilizării locului rămas liber pentru a crește capacitatea de aprovizionare a rachetei care va zbura spre ISS.

O altă posibilitate ar fi ca omul de afaceri japonez Satoshi Takamatsu, care se antrena cu Sarah Brightman, să participe la misiune. Însă, potrivit Interfax, el a semnat numai pentru participarea la antrenament, plătind cu mult mai puțin decât pentru zborul real, încheie AFP. AGERPRES

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready