Paris
London
New York
Wednesday, 17 July, 2024
Last Update 13:59
08:00    |    31/07/2017

Sudanul devine a 39-a provincie a Bisericii Anglicane din lume

Liderul spiritual al Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, a proclamat duminică Sudanul cea de-a 39-a provincie mondială a acestei comunități creștine, estimând că este "un nou început" pentru creștinii din această țară predominant musulmană, informează AFP.

Din momentul în care Sudanul de Sud, predominant creștin, a devenit independent în 2011, Biserica Anglicană din Sudan a fost administrată de la Juba (capitala Sudanului de Sud).

Duminică însă, Arhiepiscopul de Canterbury, președintele Comuniunii Anglicane — care reunește 85 de milioane de credincioși din întreaga lume — a declarat la Khartoum Sudanul cea de-a 39-a provincie a acestei comunități creștine și a numit un primat.

Sute de credincioși și diplomați americani, europeni și africani au participat la ceremonia desfășurată în Catedrala Tuturor Sfinților din Khartoum.

Noul primat și primul arhiepiscop de Sudan este Ezekiel Kondo Kumir Kuku.

Comunitățile creștine din Sudan sunt concentrate în special în sudul țării, în regiunea munților Nuba din Kordofanul de Sud, fără a exista date oficiale privind numărul acestora.

Ideea de a crea o provincie pentru Sudan a fost evocată din 2009, atunci când independența Sudanului de Sud a început să se contureze cu claritate.

După secesiunea din 2011, organizațiile care apără drepturile omului și grupurile creștine au acuzat autoritățile sudaneze de persecutarea creștinilor și chiar de distrugerea unor biserici în capitală.

"După separare s-a decis crearea unei biserici episcopale a Sudanului autonom", a declarat pentru AFP reverendul Francis Clement.

De la lovitura de stat care l-a adus pe președintele Omar al-Bashir la putere în Sudan în 1989, cu sprijinul islamiștilor, autoritățile sudaneze au demarat o politică de arabizare și islamizare a țării. Aceasta a fost unul dintre factorii declanșatori ai războiului civil cu Sudul, soldat cu moartea a două milioane de persoane înainte ca Sudanul de Sud să devină independent.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready