Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
18:31    |    16/06/2013

Cetatea Rupea a fost DESCHISA publicului după trei ani de lucrări de restaurare si investitii de 26 mil euro

Cetatea din Rupea a fost deschisă publicului sâmbătă, după trei ani de ample lucrări de restaurare şi reabilitare cu fonduri europene.

Proiectul a vizat în principal reabilitarea cetăţii pe o suprafaţă de 1,44 de ha, reabilitarea celor şapte turnuri ale cetăţii şi a căsuţelor în care se retrăgeau locuitorii satelor din jur în vremuri grele, sistem special de iluminat care pune în valoare monumentul istoric, crearea de noi drumuri de acces spre obiectivul turistic, centru de informare turistică, acces pietonal, 110 locuri de parcare din care 10 pentru autocare. Investiţia se ridică la suma de 26 de milioane de euro, fonduri europene.

Primarul oraşului Rupea, Flavius Dumitrescu, a declarat, pentru AGERPRES, că Cetatea este un obiectiv turistic deosebit de important pentru dezvoltarea oraşului şi este convins că numărul de turişti va creşte mult în următoarea perioadă.

"Ne bucurăm că am reuşit să realizăm aceste lucrări de reabilitare şi restaurare a cetăţii. Vrem să introducem Cetatea Rupea într-un circuit naţional şi internaţional pentru că este un monument istoric de mare valoare. Avem în derulare încă două proiecte pentru promovarea Cetăţii Rupea şi anume "Renaşterea Cetăţii" şi "Scaunul Rupea" care vor contribui foarte mult la promovare. Deja trei agenţii de turism ne-au contactat pentru a veni cu turiştii, iar duminică vom avea primele grupuri de turişti care vor vizita cetatea", a precizat primarul localităţii.

Şi Consiliul Judeţean Braşov doreşte să introducă Cetatea Rupea într-un circuit care vizează oraşele Braşov-Sighişoara-Sibiu, iar în această vară, în cetate, se va organiza un festival dedicat compozitorului Wilhelm Georg Berger, născut în anul 1929 la Rupea.

Cetatea Rupea sau Cetatea Cohalmului, ansamblu de arhitectură militară transilvăneană situată pe Dealul Cohalmului la încrucişarea drumurilor care făceau legătura între Transilvania, Moldova şi Ţara Românească, a fost atestată pentru prima dată în documente în anul 1342 (Castrum Kuholom), ca loc de refugiu al saşilor răsculaţi împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei.

Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicată, bazaltul. Ocupând o poziţie strategică, cetatea medievală s-a dezvoltat şi a evoluat pe parcursul mai multor secole, constituind unul dintre cele mai puternice ansambluri defensive din Transilvania.

Ansamblul cetăţii este construit din trei incinte având faze diferite de construcţie: Cetatea de Sus construită în secolele XIII-XIV, Cetatea de mijloc construită în secolul al XV şi lărgită în secolul al XVI-lea şi Cetatea de Jos, edificată în secolul al XVII.

Circulaţia între incinte este controlată de mai multe porţi interioare situate pe zidurile care compartimentează ansamblul fortificat. Iniţial castru regal, redată în anul 1420 comunităţii, cetatea, prevăzută cu turnuri, bastioane şi drumuri de strajă, a servit atât ca fortificaţie, cât şi ca loc de refugiu pentru populaţia satelor din jur, în faţa repetatelor asedii.

 
Banner
Banner
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready