Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
02:04    |    18/07/2014

Biden: Avionul prăbușit în Ucraina a fost aruncat în aer în timpul zborului; n-a fost accident. Putin acuza Kievul

Vicepreședintele american Joe Biden a declarat că avionul de linie Malaysia Airlines prăbușit joi în estul Ucrainei a fost doborât și că aparent nu a fost vorba de un accident, aeronava fiind 'aruncată în aer în timpul zborului', relatează Reuters.

"Din câte se pare nu a fost un accident. Avionul a fost aruncat în aer în timpul zborului", a afirmat Joe Biden într-un discurs la Detroit.

Biden a mai declarat că doborârea avionului este 'o situație gravă' și că există multe întrebări fără răspuns. Pe de altă parte, un oficial guvernamental american a spus că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer, a cărei origine nu este clară încă.

Avionul malaezian prăbușit pe teritoriul Ucrainei a fost doborât de tiruri ale unui sistem de rachete antiaeriene Buk, a notat consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gherașenko, pe pagina sa de Facebook. 'Avionul zbura la înălțimea de 10.000 de metri. Au murit 280 de pasageri și 15 membri ai echipajului', a precizat Gherașenko, citat de Ria Novosti și Interfax.  

Putin da vina pe Kiev

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că autoritățile ucrainene sunt responsabile pentru dezastrul aviatic din estul Ucrainei, precizând că tragedia nu s-ar fi produs dacă Kievul nu ar fi relansat operațiunile militare împotriva rebelilor separatiști, relatează Reuters.

"Tragedia nu s-ar fi produs dacă ar fi existat pace în acel teritoriu sau, în orice caz, dacă operațiunile militare din sud-estul Ucrainei nu ar fi fost relansate", a declarat el într-un discurs televizat.

"Și, fără nicio îndoială, guvernul teritoriului unde s-a produs (incidentul) poartă responsabilitatea pentru această tragedie înspăimântătoare", a afirmat el, adăugând că a cerut autorităților ruse să facă tot posibilul pentru a ajuta la investigația asupra prăbușirii avionului malaezian. "Vom face tot posibilul pentru a se obține o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat. Este un lucru complet inacceptabil", a declarat Vladimir Putin.

Liderii occidentali cer să se facă lumină

Liderii occidentali au cerut joi să se facă lumină în prăbușirea avionului malaezian de linie care ar fi putut fi doborât în estul Ucrainei și încearcă să afle mai multe informații despre numărul concetățenilor lor care ar figura printre cele 295 de persoane aflate la bord, informează AFP.

Președintele francez Francois Hollande a cerut "să se facă tot posibilul pentru a face lumină asupra circumstanțelor care au provocat" distrugerea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, plecat de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, exprimându-și 'emoția imensă'.

"Așteptăm să se facă totul pentru a elucida cât mai repede posibil" circumstanțele acestei catastrofe, a spus la rândul său ministrul german de externe, Frank-Walter Steinemeier, făcând apel la separatiști să permită accesul serviciilor de salvare și cerând "o anchetă internațională independentă".

Avionul Malaysia Airlines, un Boeing 777 plecat de la Amsterdam spre Kuala Lampur cu 295 de persoane la bord, a dispărut de pe radare la o altitudine de 10.000 de metri și s-a prăbușit în apropiere de orașul Șahtarsk, aproape de frontiera rusă, într-o zonă controlată de separatiștii proruși.

Autoritățile de la Kiev și rebelii s-au acuzat imediat reciproc că se află la originea tirului de rachetă care ar fi fost cauza catastrofei.

Catherine Ashton, șefa diplomației europene, a precizat într-un comunicat că "este o nouă și dureroasă ilustrare a motivelor pentru care este atât de urgent de a pune capăt" conflictului din estul Ucrainei.

"Circumstanțele trebuie clarificate fără întârziere, iar o anchetă internațională trebuie să facă lumină în această tragedie", a subliniat ea.

"Sunt șocat și întristat de prăbușirea avionului malaezian", a reacționat premierul britanic David Cameron pe contul său de Twiter. Funcționari "s-au reunit în acest moment pentru a discuta despre circumstanțele" producerii catastrofei, a adăugat el.

Între cinci și zece britanici s-ar fi aflat la bord, potrivit presei britanice.

"Numeroși olandezi" s-ar fi aflat în avion, a indicat ministrul olandez de justiție Ivo Opstelten.

Ministrul francez de externe Laurent Fabius a anunțat într-o primă etapă că "cel puțin patru francezi" ar fi murit în catastrofă, după care a indicat că nu există certitudini privind prezența unor francezi în avion.

După tragedie, autoritățile ucrainene au închis toate rutele aeriene deasupra estului Ucrainei, a anunțat Eurocontrol. Marea Britanie a cerut la rândul său o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în acest caz. 

 

 

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready