Paris
London
New York
Saturday, 27 April, 2024
Last Update 20:20
11:05    |    19/09/2014

REFERENDUM ISTORIC: Scoţienii au votat în proporţie de 55,3 la sută împotriva independenţei

Scoţienii au votat împotriva independenţei de Marea Britanie la referendumul organizat joi, potrivit cifrelor oficiale anunţate vineri şi citate de AFP.

Independenţa Scoţiei de Marea Britanie a fost respinsă de 55,3 la sută din populaţie, în timp ce 44,7 la sută dintre scoţieni au votat în favoarea acesteia, potrivit rezultatelor finale anunţate vineri de BBC după numărarea buletinelor din toate cele 32 de circumscripţii.

Astfel, după o campanie de doi ani, 2.001.926 au votat împotriva independenţei, cu mult mai mult decât cele 1.852.828 de voturi care erau necesare pentru a obţine victoria în acest referendum. Numărul voturilor în favoarea independenţei Scoţiei a fost de 1.617.989.

Rata de participare la vot este de 84,59 la sută, ceea ce reprezintă 4.283.392 de alegători, în timp ce 3.429 de voturi au fost anulate.

Premierul britanic David Cameron a declarat vineri că Regatul Unit trebuie să se reunească şi să meargă înainte, după respingerea independenţei Scoţiei la referendumul organizat joi, relatează AFP.

"Este momentul ca Regatul nostru Unit să se reunească şi să meargă înainte", a declarat Cameron în cadrul unei intervenţii de la sediul Guvernului din Londra, apreciind că problema independenţei Scoţiei este de acum rezolvată pentru "o generaţie".

Voturile împotriva indepedenţei Scoţiei au fost mai numeroase în zonele în care populaţia aparţine în majoritate clasei de mijloc sau este mai în vârstă, în zonele cu o proporţie mai ridicată a persoanelor născute în alte părţi ale Marii Britanii şi în jumătatea predominant rurală a Scoţiei.

Astfel 64 la sută din populaţie a respins independenţa în circumscripţiile în care peste 12 la sută din locuitori s-au născut în altă parte a Marii Britanii, afirmă profesorul John Curtice de la Universitatea Strathclyde pentru BBC News Online.

Media de respingere a independenţei a fost de 60 la sută în zonele în care peste 30 la sută din populaţie are ocupaţii manageriale şi de 61 la sută în zonele în care peste 24 la sută din populaţie are peste 65 de ani.

Voturile împotriva independenţei au fost mai numeroase în jumătatea predominant rurală a Scoţiei (60 la sută), mai degrabă decât în zonele urbane, unde media a fost de 53 la sută.

Liderul separatiştilor scoţieni Alex Salmond şi-a recunoscut, vineri, înfrângerea la referendumul organizat joi în Scoţia, în cadrul căruia majoritatea populaţiei a votat împotriva independenţei de Marea Britanie, relatează AFP.

"Scoţia a decis, cu majoritate, să nu devină în acest stadiu o ţară independentă", a declarat Salmond într-o intervenţie publică la Edinburgh, după publicarea rezultatelor aproape definitive ale referendumului de joi.

"Accept verdictul urnelor şi le cer tuturor scoţienilor să facă acelaşi lucru şi să accepte decizia poporului", a adăugat emoţionat acest bărbat pentru care referendumul pentru independenţă a reprezentat lupta sa de-o viaţă şi care a desfăşurat o campanie intensă în ultimele luni.

Omniprezent pe teren, în presă, la mitinguri şi pe reţelele de socializare, Alex Salmond, în vârstă de 59 de ani, a luptat până în ultimul moment pentru a obţine independenţa Scoţiei.

În faţa susţinătorilor săi, el a reamintit angajamentele asumate de premierul britanic David Cameron, de aliaţii guvernamentali liberal-decmoraţi ai acestuia şi de opoziţie, care au promis prerogative suplimentare parlamentului regional în special în domeniul fiscal, în cazul în care scoţienii vor vota împotriva independenţei.

"Partidele unioniste au promis pe final de campanie să ofere mai multe puteri Scoţiei, iar Scoţia aşteaptă ca aceste angajamente să fie îndeplinite rapid", a declarat Salmond.

Mediafax

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready