Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
16:38    |    19/12/2014

Germania dă asigurări că obiectivul sancțiunilor UE nu este să doboare economia Rusiei

Sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei nu au ca obiectiv distrugerea economiei ruse, iar adoptarea unor măsuri restrictive suplimentare ce vizează Crimeea odată cu devalorizarea puternică a rublei este doar o coincidență, la fel cum este și eșecul unei importante afaceri pe care compania germană BASF intenționa să o încheie cu gigantul rus Gazprom, a dat asigurări vineri o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe, citată de agenția DPA.

'Ideea din spatele a ceea ce noi facem în privința Ucrainei, precum și presiunea noastră politică nu au ca motivație să punem economia rusă la pământ', ci să 'determinăm o schimbare în comportamentul' Moscovei, a explicat reprezentanta Ministerului german de Externe, Sawsan Chebli.

Cât despre sancțiunile suplimentare privind investițiile, serviciile și schimburile comerciale cu Crimeea anunțate joi, ea a precizat că acestea au fost de fapt decise cu mult timp în urmă pentru 'a umple lacunele' în sancțiunile deja anunțate. 'S-a întâmplat odată cu căderea rublei, a fost doar o coincidență', a insistat purtătoarea de cuvânt.

Tot joi, compania germană BASF, liderul mondial în industria chimică, a anunțat anularea unui schimb de active cu societatea rusă Gazprom. 'A fost o decizie luată la nivelul acestor companii și nu a existat nicio presiune politică' din partea guvernului de la Berlin, a precizat Sawsan Chebli.

În contextul prăbușirii rublei rusești, care s-a devalorizat anul acesta cu circa 50% în raport cu dolarul, șefii de stat și de guvern din UE, reuniți joi la Consiliul European, nu au adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce la Washington s-a anunțat că președintele Barack Obama va promulga legea adoptată săptămâna trecută de Congres, ce autorizează noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu se va folosi deocamdată de ea.AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready