Paris
London
New York
Saturday, 27 April, 2024
Last Update 20:20
00:05    |    02/03/2015

Aproape jumătate dintre copii nu știu cui să ceară ajutor atunci când le sunt încălcate drepturile

Aproape jumătate dintre copii nu ar ști cui ar trebui să se adreseze în cazul în care ar fi folosiți pentru producerea unor materiale pornografice sau ar fi exploatați prin muncă, informează un comunicat al Organizației Salvați Copiii.

Potrivit raportului de cercetare "Cunoașterea, importanța și respectarea drepturilor copilului în România — Opiniile elevilor", realizat de Organizația Salvați Copiii și făcut public joi, se arată că a crescut semnificativ nivelul declarat de intoleranță a copiilor față de copiii romi, copiii cu dizabilități fizice, cei cu dizabilități mintale ușoare, cei seropozitivi, precum și față de copiii din instituțiile de plasament. Cea mai îngrijorătoare creștere a intoleranței se remarcă în relație cu copiii cu HIV/SIDA, fapt ce se corelează cu niveluri scăzute de informare cu privire la această tematică, cauzate de numărul mic de acțiuni de informare sau chiar de absența acestora, aproape 50% dintre ei nefiind de acord să aibă coleg de clasă un copil infectat cu HIV/SIDA.

"Întrebați dacă ar ști cui să ceară ajutorul dacă ei sau prietenii lor s-ar confrunta cu diferite forme de violență, între 31% și 47% dintre elevi ne-au spus că nu ar ști la cine să apeleze. Mai mult, inclusiv în rândul elevilor care au spus că știu cine i-ar putea ajuta, nivelul de informare pare să fie unul scăzut, pentru că aproximativ 15% dintre aceștia nu pot menționa sau nu menționează nicio instituție sau persoană căreia s-ar adresa. Aceste procente ne arată că, de fapt, numărul elevilor care nu dispun de informațiile necesare pentru a se proteja și a-și apăra drepturile este îngrijorător de mai mare, ceea ce face ca acești copii să aibă nevoie să primească informațiile și sprijinul adecvat pentru a ști cum să reacționeze!", a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, în documentul citat.

În cadrul seminarului organizat joi, la care au participat reprezentați din Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Serviciul Prevenire din cadrul Direcției Generale de Poliție București, Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților și Salvați Copiii, a fost abordată și tematica educației juridice, având în vedere că aceasta poate contribui major la creșterea capacității copiilor de a-și folosi și proteja drepturile. Cu aceasta ocazie, Salvați Copiii a lansat trei manualele pentru adolescenți și un ghid pentru facilitatori, care formează pachetul de resurse educaționale "Adolescenții — drepturi și legi".

Instituțiile prezente la eveniment au convenit dezvoltarea unui parteneriat extins, în cadrul căruia să fie utilizate și resursele educaționale "Adolescenții — drepturi și legi".

Prin acest pachet de resurse se contribuie la creșterea informării și conștientizării adolescenților, dar și la dezvoltarea abilităților lor de a acționa atunci când drepturile le sunt încălcate sau ignorate. Resursele vizează tematica drepturilor copilului și cunoașterea legilor, detaliind subiecte precum: ce înseamnă "a fi copil", dreptul la protecție împotriva violenței și contactul adolescenților cu legea.

Pachetul de resurse educaționale a fost elaborat în cadrul proiectului "Educație Juridică pentru Copii — Resurse Adaptate" (C.L.E.A.R.: Children's Legal Education — Adapted Resources), coordonat de Salvați Copiii România și implementat cu sprijinul financiar al Programului pentru Drepturi Fundamentale și Cetățenie al Uniunii Europene.

Parteneriatul din proiect include două universități — Anglia Ruskin (din Cambridge, Marea Britanie) și Artesis Plantjin (din Anvers, Belgia)—, o rețea internațională de experți din domeniul justiției — Observatorul Internațional de Justiție Juvenilă (cu sediul în Brussels) — și trei organizații neguvernamentale — Salvați Copiii din România și Spania și Cooperativa socială San Saturnino (din Italia)—, fiind sprijinit și de un Consiliul Comitatului Cambridgeshire din Marea Britanie.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready