Paris
London
New York
Saturday, 27 April, 2024
Last Update 20:20
10:08    |    24/08/2015

Alertă maximă: 50 de submarine nord-coreene au părăsit bazele și sunt de negăsit

În jur de 50 de submarine nord-coreene au plecat într-o misiune cu scop necunoscut și sunt deocamdată de negăsit, au anunțat oficialii sud-coreeni, pe fondul tensiunilor dintre Seul și Phenian, notează The Independent.

Coreea de Sud a anunțat sâmbătă că navele, reprezentând 70% din flota de submarine nord-coreene, au părăsit bazele și au plecat în misiune.

Avioanele de spionaj americane și sud-coreene au survolat coastele de est și de vest ale peninsulei coreene, fără să găsească însă navele.

Oficialii militari spun că o stfel de mobilizare a submarinelor nu a mai fost văzută de la Războiul dintre cele două Corei și până acum.

Este neclar deocamdată dacă cele 50 de submrine din clasele Romeo și Whiskey se află într-o misiune care vizează vasele comerciale sau militare considerate "inamice" sau este vorba doar despre o demontsrație de forță a Phenianului.

Coreea de Nord trebuie să prezinte scuze pentru "provocările" militare la adresa Seulului, inclusiv pentru plasarea unor mine terestre care au rănit doi soldați sud-coreeni, a declarat luni președinta sud-coreeană Park Geun-hye, relatează Reuters, Kyodo și AFP.

'Este nevoie de scuze clare și de măsuri pentru a împiedica repetarea unor provocări și situații tensionate similare. În caz contrar, acest guvern va lua măsurile necesare și va continua propaganda'' contra Phenianului, a spus șefa statului sud-coreean într-o reuniune cu principalii săi consilieri.

Park Geun-hye a adăugat că Seulul ''nu va face vreun pas înapoi atunci când Coreea de Nord agravează provocările și sporește amenințările la adresa securității Coreii de Sud''.

Reprezentanții celor două Corei au început sâmbătă dimineață negocieri pentru a detensiona situația de criză. Tratativele au fost suspendate după zece ore, dar au fost reluate duminică la primele ore.

Armatele celor două țări sunt în stare de alertă maximă și desfășoară armament de-a lungul frontierei, unde schimburi de tiruri de artilerie au avut deja loc.

Coreea de Nord îi cere Seulului să înceteze operațiunile de propagandă de la frontieră împotriva regimului de la Phenian, amenințând în caz contrar cu o "reacție militară extrem de puternică".

Cele două Corei sunt, din punct de vedere tehnic, încă în stare de război, întrucât războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un simplu acord de încetare a focului și nu cu un tratat de pace. REALITATEA.NET

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready