Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
17:22    |    13/04/2016

''Reporteri fără frontiere'': Libertatea presei la nivel global a scăzut în ultimul an

Libertatea presei la nivel global este într-o scădere ''preocupantă'', în special din cauza unor acțiuni guvernamentale și a controlului exercitat asupra mass media publice, a afirmat miercuri organizația ''Reporteri fără frontiere'' (RSF), într-un comunicat care precede difuzarea unui raport pe această temă la 20 aprilie.

Elaborat în fiecare an în 180 de țări, acest raport înregistrează în 2016 o deteriorare cu 3,71 % a libertății presei prin comparație cu 2015 și de 13,6 % față de prima clasificare, relatează EFE. Scăderea este constatată la toți indicatorii urmăriți: pluralism, independența mass-media, context și autocenzură, cadru legal, transparență, infrastructură și agresiuni.

Fenomenul este prezent pe toate continentele, a menționat RSF, amintind că în America Latină indicele a scăzut cu 20,5 %, în special ''din cauza asasinatelor și a atacurilor împotriva unor jurnaliști în Mexic și în America Centrală''. În țări precum Turcia, Egiptul și Polonia, libertatea presei a avut de suferit de pe urma acțiunilor guvernamentale, iar în altele, ca de exemplu, Libia, Burundi și Yemen, acest lucru s-a produs în contextul creșterii nesiguranței, a presiunii anumitor ideologii, în special cu caracter religios, și a propagandei, care influențează negativ informațiile independente din presa publică și particulară.

Limitarea accesului la internet și distrugerea unor birouri sau imprimerii ale mass-media critice față de putere s-au numărat printre atacurile la libertatea presei a căror frecvență a crescut cel mai mult față de precedentul raport al RSF. Alte modalități deseori folosite pentru a limita libertatea presei au constat în adoptarea de legi prin care ziariștii să poată fi pedepsiți pentru delicte cum ar fi ''insultarea președintelui'', 'blasfemie'' sau ''sprijin pentru teroriști''.

Una dintre consecințele acestor presiuni a fost aceea că a crescut tendința jurnaliștilor de a se ''autocenzura'', indicator care, potrivit RSF, a sporit cu 10 % între 2013 și 2016. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready