Paris
London
New York
Wednesday, 18 September, 2024
Last Update 13:59
18:08    |    26/07/2016

Gruparea Statul Islamic a atacat o biserica din Franta. Un preot de 84 de ani a fost ucis

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a transmis marți că autorii atacului asupra unei biserici din Normandia, în Franța, în care un preot a fost ucis, sunt doi dintre 'soldații' săi, revendicarea fiind făcută publică prin intermediul agenției AMAQ, organ de propagandă al organizației jihadiste, relatează DPA, Reuters și AFP.

Anterior, președintele francez Francois Hollande, care s-a deplasat la locul faptei, în localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray, a declarat că atacul a fost comis de "doi teroriști care și-au declarat apartenența" la grupare jihadistă Statul Islamic (SI).

Șeful statului francez a calificat atacul, în care un preot a fost ucis tăindu-i-se gâtul cu un cuțit, ca fiind un "abject atentat terorist". "Trebuie să continuăm războiul împotriva Statului Islamic prin toate mijloacele", a adăugat Hollande.

 "Catolicii au fost loviți în primul rând, însă toți francezii sunt vizați", a declarat președintele, care a făcut apel la francezi, deja zguduiți de atentatul de la 14 iulie de la Nisa, să dea dovadă de 'coeziune' în fața terorismului și să "facă corp comun pe care nimeni să nu îl poată fisura". Potrivit unei surse polițienești, persoana grav rănită a fost supusă de asemenea unei tentative de a i se tăia gâtul, iar în prezent se zbate între viață și moarte.

Preotul asasinat în timpul slujbei se numea Jacques Hamel și avea 84 de ani. El era preot în această parohie de 20 de ani și asigura permanența în luna iulie.

În atac a fost de asemenea rănită o persoană, care acum se zbate între viață și moarte.

Unul dintre autorii atacului de la biserică ar fi fost cunoscut de serviciile antiteroriste

Unul dintre cei doi autori ai luării de ostatici, 'ar fi fost cunoscut de serviciile antiteroriste', au anunțat surse apropiate anchetei, precizând că identificarea oficială este în desfășurare, relatează AFP.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, care trebuie coroborate prin identificarea formală a celor doi atacatori, bărbatul, ucis alături de complicele său de către polițiști, se afla în atenția serviciilor de informații, menționează sursele citate.

El a încercat să ajungă în Siria în 2015 și a fost cercetat, la revenirea sa în Turcia, pentru asociere cu infractori în legătură cu o grupare teroristă și plasat în detenție provizorie, după care a fost eliberat cu brățară de supraveghere electronică.

Gruparea Stat Islamic (SI) a anunțat că atacul a fost executat de doi dintre 'soldații' săi, potrivit agenției AMAQ, un organism de propagandă la organizației jihadiste.

În cursul după-amiezii au avut loc operațiuni pentru a se verifica dacă există obiecte capcană sau vreun dispozitiv explozibil în interiorul sau în jurul edificiului religios.

 

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready