Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
16:58    |    25/10/2016

Scurgere radioactivă in Norvegia. Reactorul a fost închis

Scurgerea de iod radioactiv înregistrată luni la un reactor nuclear pentru cercetare din sudul Norvegiei se află sub control, nu s-au înregistrat răniți și se estimează că nu vor fi efecte asupra mediului, a anunțat marți Autoritatea Norvegiană pentru Protecția împotriva Radiațiilor (NRPA), citată de agenția Reuters.

Reactorul aparține Institutului pentru Tehnologia Energetică din Halden și este amplasat într-o cavă într-o zonă muntoasă. Scurgerea radioactivă a fost detectată luni la ora 11:45 GMT, dar a NRPA a fost alertată abia marți.

Personalul care lucrează la reactorul nuclear respectiv a fost evacuat după detectarea scurgerii de iod, dar o parte a angajaților au revenit apoi pentru a evalua cauza și amploarea accidentului. Potrivit NRPA, reactorul a fost izolat, iar scurgere radioactivă se află sub control. ''Vom investiga cum a putut avea loc această scurgere și motivele pentru care nu am fost alertați decât a doua zi'', a menționat NRPA.

Un reprezentant al acestui organism a declarat că 'probabil' incidentul va avea nivelul 1 din 7 pe scara internațională a evenimentelor nucleare și radiologice (INES), în care 1 este doar o anomalie, iar 7 reprezintă un accident major de genul celor de la Cernobâl și Fukushima.

'Trebuie să strângem mai multe informații (...) Dar nu ne convine situația, că nu am fost alertați imediat. Vom investiga mai mult', a indicat Per Strand, directorul Departamentului pentru securitate din cadrul NRPA.

'Reactorul a fost oprit. Scurgerea se află sub control', a precizat la rândul său Atle Valseth, director pentru cercetare al Institutului pentru Tehnologia Energetică, fără să menționeze însă numărul persoanelor aflate în apropierea reactorului în momentul incidentului. Dar el a susținut că nu există pericole pentru sănătate, întrucât doza radioactivă la care a fost expus personalul aflat acolo în momentul scurgerii este redusă și niciun angajat nu a fost spitalizat.

Reactorul este amplasat aproape de granița cu Suedia, iar autoritățile din această țară au anunțat la rândul lor că nu s-au înregistrat creșteri ale nivelului radioactivității.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready