Paris
London
New York
Saturday, 27 April, 2024
Last Update 20:20
23:39    |    23/04/2017

Alegeri prezidențiale în Franța: Macron ar învinge-o detașat pe Le Pen în turul al doilea (sondaje)

Centristul proeuropean Emmanuel Macron ar învinge-o detașat pe candidata de extrema dreaptă Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit unor sondaje realizate duminică seară după anunțul rezultatelor din turul întâi, scrie AFP.

Pentru institutul Ipsos Sopra Steria, candidatul mișcării En Marche! ar obține 62% din voturi, față de 38% pentru șefa partidului Frontul Național.

Sondajul institutului Harris Interactive indică o diferență mai mare, cu 64% în favoarea lui Emmanuel Macron și 36% pentru Marine Le Pen.
 
Centristul proeuropean Emmanuel Macron și candidata Frontului Național (FN, extrema dreaptă), Marine Le Pen, s-au clasat duminică pe primele locuri în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Franța, marcând o respingere a partidelor tradiționale, notează AFP.

Favorit al acestui duel final, Emmanuel Macron, fost ministru al economiei în vârstă de 39 de ani, o devansează cu 23-24% pe Marine Le Pen, 48 de ani, creditată cu 21,8-22% din voturi, potrivit estimărilor a trei sondaje de opinie.

Candidatul dreptei François Fillon, a cărui campanie a fost afectată de scandalul presupuselor angajări fictive ale unor rude, s-a clasat la mică diferență de candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, (19-20,3 % față de 19,5-20 %), care a avut o ascensiune remarcabilă în ultimele zile de campanie.

Mai mulți susținători ai lui François Fillon au cerut imediat ca în turul al doilea să nu i se acorde votul candidatei FN, Marine Le Pen.

Candidatul socialist, Benoît Hamon, înfrânt drastic cu 6% din voturi potrivit sondajelor, a admis o "sancțiune istorică" pentru partidul său și a cerut să se voteze Macron.

Turul al doilea al prezidențialelor este prevăzut la 7 mai cu preluarea funcției în scurt timp pentru un mandat de cinci ani. Alegeri parlamentare sunt apoi programate în iunie.

Președintele francez în exercițiu, François Hollande, i-a telefonat centristului Emmanuel Macron "pentru a-l felicita" după calificarea duminică în turul al doilea al alegerilor prezidențiale în care o va înfrunta pe lidera de extrema dreaptă Marine Le Pen, a anunțat Palatul Elysee, scrie AFP.

"Vă imaginați cu ușurință opțiunea acestuia între unul dintre foștii săi miniștri care a lucrat cu el și reprezentanta extremei drepte", a subliniat un colaborator al președintelui Hollande.
 
 Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat duminică seară pe Emmanuel Macron, clasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Franța și favorit al turului secund organizat la 7 mai, scrie AFP.

Într-un mesaj pe Twitter, Jean-Claude Juncker l-a felicitat pe Emmanuel Macron "pentru rezultatul său din primul tur" și i-a urat "mult noroc în viitor".
 
AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready