Paris
London
New York
Monday, 25 June, 2018
Last Update 12:52
15:58    |    07/05/2017

Papa Francisc: Cuvântul "mamă" nu ar trebui folosit pentru a descrie o bombă

Papa Francisc a criticat sâmbătă denumirea de "Mamă a Tuturor Bombelor" pentru cea mai mare bombă nenucleară a armatei SUA, spunând că nu ar trebui utilizat cuvântul "mamă" ca referire la o armă mortală, transmite Reuters.

Aviația americană a aruncat o astfel de bombă, intitulată oficial GBU-43 Massive Ordnance Air Blast (MOAB), asupra unor presupuși luptători ai grupării Stat Islamic în estul Afganistanului luna trecută. Porecla a fost utilizată pe scară largă în briefinguri și informări asupra atacului.

"Mi-a fost rușine când am auzit numele", a spus Papa Francisc sâmbătă la o audiență de studenți. "O mamă dă viață și aceasta dă moarte, iar noi numim acest dispozitiv o mamă. Ce se întâmplă?", a întrebat Suveranul Pontif.

Papa Francisc urmează să se întâlnească pe 24 mai cu președintele american Donald Trump într-o întrevedere potențial incomodă date fiind pozițiile lor contrare privind imigrația, refugiații și schimbările climatice, menționează Reuters.

Statele Unite ale Americii (SUA) au lansat pe 13 aprilie o bombă GBU-43/B, cunoscută sub acronimul MOAB (Massive Ordnance Air Blast), sau bombă cu suflu masiv, împotriva unui fief al grupării Stat Islamic în estul Afganistanului.

Aceasta este prima dată când arma respectivă, dezvoltată la începutul războiului din Irak, a fost utilizată în lupte, potrivit AFP.

Cu o greutate de 9,8 tone, GBU-43/B este cea mai puternică bombă nenucleară din arsenalul american, calificată de site-ul de internet specializat în probleme de apărare GlobalSecurity.org drept ''o bombă enormă, puternică și lansată cu precizie''. Ea conține 8,48 tone de explozibil H6, detaliat pe site, respectiv o putere explozivă comparabilă cu 11 tone de TNT.

Lungă de nouă metri și cu un diametru de un metru, potrivit GlobalSecurity.org, GBU-43/B este cea mai mare armă ghidată prin satelit și lansată din avion. Popular Mechanics subliniază că ea este tot atât de grea ca un avion de luptă F-16.

Ghidată prin GPS, bomba este lansată prin rampa din spate a unui avion de transport de tip C-130. Ea este echipată cu o parașută pentru a-i încetini coborârea, în scopul de a putea fi lansată de la o înălțime importantă, pentru a le da timp piloților să se pună la adăpost.

Concepută pentru a exploda chiar înainte de impactul cu solul, bomba are o carcasă din aluminiu pentru ca unda de șoc, care poate atinge 150 de metri, potrivit revistei americane de tehnologie Wired.com, să fie cât mai largă.

Potrivit expertului Hans Kristensen, de la federația cercetătorilor americani specializați în supravegherea arsenalului militar american, MOAB are o putere egală cu 1/30 din cea a celei mai mici bombe nucleare actuale americane, B61-12.

Bomba a fost dezvoltată în 2002-2003 de compania de apărare americană Dynetics, cu sediul în Alabama, în parteneriat cu laboratorul de cercetări al armatei americane a aerului (AFRL), indică site-ul companiei. Ea a fost produsă în câteva luni, în perspectiva de a fi folosită în primele etape ale războiului din Irak.

Conform US Air Force, ultimul test cu bomba GBU-43 în 2003 a provocat un nor de praf și fum vizibil de la o distanță de peste 32 de km.

Armata americană a aerului a indicat că ținta din Afganistan a fost un complex de tuneluri subterane și de grote în districtul Achin, în provincia Nangarhar, fief al organizației jihadiste Statul Islamic de la frontiera cu Pakistanul.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready