Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
23:19    |    23/09/2017

Tensiunile dintre Madrid și Catalonia se extind asupra poliției

Autoritățile separatiste din Catalonia au acuzat sâmbătă guvernul spaniol că își impune controlul asupra poliției autonome catalane după ce a anunțat că își asumă coordonarea operațiunilor pentru blocarea referendumului de autodeterminare interzis, relatează AFP.

Disputa a făcut să crească tensiunile dintre Madrid și Catalonia, o regiune divizată între partizanii și adversarii independenței.

Procurorul general al Cataloniei i-a informat sâmbătă pe șefii poliției naționale — Guardia Civil — și ai poliției catalane — Mossos d'Esquadra — că Ministerul spaniol de Interne își asumă coordonarea operațiunilor pentru a împiedica referendumul prevăzut la 1 octombrie, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt al ministerului.

Guvernul regional catalan, decis să țină acest referendum asupra independenței în pofida opoziției Madridului, a afirmat la scurt timp că "nu acceptă ca Ministerul de Interne să preia conducerea Mossos d'Esquadra".

Șeful departamentului de interne în cadrul executivului catalan, Joaquim Forn, a informat într-un mesaj pe Twitter că studiază posibilitatea de a depune un recurs contra "acestui amestec al statului".

Într-o declarație scrisă publicat de prea catalană, conducerea Mossos d'Esquadra a făcut însă cunoscut că va respecta ordinele procurorului, "așa cum a făcut de-a lungul întregii sale istorii".

Madridul a subliniat că guvernul nu va retrage nicio competență poliției catalane.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a reamintit că, din contră, după sângeroasele atentate jihadiste comise în august în Catalonia, Mossos d'Esquadra a primit ca misiune coordonarea tuturor forțelor de poliție pentru a-i urmări pe suspecți.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready