Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
00:04    |    04/03/2020

Roberto Saviano, despre fuga refugiaţilor: „Aceasta este Turcia unui criminal politic cu care UE încheie acorduri”

„Plânsul acestei fetiţe intoxicate de gaze lacrimogene este plânsul unei întregi umanităţi trădate şi singure. Erdogan a decis să şantajeze UE, deschizând frontierele şi provocând o nouă criză umanitară. Aceasta este Turcia unui criminal politic cu care Europa încheie acorduri”, a comentat scriitorul Roberto Saviano înregistrarea video postată pe contul său de Twitter, în care apare o scenă dramatică a fugii refugiaţilor din Turcia.

O mamă, o fetiţă şi un bebeluş, aşezaţi pe jos. Fetiţa plânge, intoxicată de gaze lacrimogene lansate de agenţi. Mama încearcă să o liniştească cum poate, cu un micuţ în braţe, şi îi varsă apă pe ochi. Catastrofa umanitară care are loc în Grecia a început odată cu decizia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a deschide graniţele pentru migranţi, liberi acum să intre în Turcia din Siria şi să fugă în nord, spre Bulgaria şi spre Grecia. Prin urmare, în Europa. Valurile de migranţi au început să treacă graniţa, ajungând în Bulgaria şi în Grecia. Pentru a împiedica intrarea lor, ţările de destinaţie au suplimentat numărul patrulelor.

Deschiderea provoacă un dezastru umanitar de dimensiuni gigantice. Zeci de mii de oameni sunt pe drum în încercarea de a ajunge în Europa. Surse de presă internaţională şi asociaţii locale au raportat confruntări între agenţii de frontieră şi migranţi: agenţii ar fi încercat să împingă oamenii cu gaze lacrimogene.

În această dimineaţă, un ONG local care are grijă să ofere asistenţă migranţilor, Consolidated Rescue Group, a relatat pe pagina sa de Facebook: „La Edirne, la graniţa dintre Turcia şi Grecia, un tânăr sirian a murit după ce poliţia de frontieră greacă l-a împuşcat”. Alături de postare a fost ataşat un videoclip. Astăzi, un copil a murit în timp ce încerca să debarce un grup de migranţi la Mytilene, în insula Lesbos din Grecia. (RADOR)
 
Sursa: EvZ
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready