Paris
London
New York
Thursday, 09 July, 2020
Last Update 10:08
19:39    |    16/06/2020

Serghei Lavrov a exprimat sprijinul ferm al Rusiei pentru Iran, criticat pentru programul său nuclear

Rusia a promis marţi că va continua să combată comportamentele ''anti-iraniene'' ale puterilor occidentale, într-o perioadă în care relaţiile dintre Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Teheran s-au tensionat, informează AFP.

"Există în prezent anumite evoluţii la Viena (sediul AIEA) şi idei pe care prietenii noştri occidentali le lasă să ajungă la New York", unde are sediul Consiliul de Securitate al ONU, a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, primindu-l la Moscova pe omologul său iranian, Javad Zarif.

"Situaţia este îngrijorătoare (...) Ne opunem cu mare fermitate oricărei încercări de a utiliza această situaţie pentru a manipula Consiliul de Securitate şi a promova un program anti-iranian", a declarat în engleză Lavrov.

AIEA analizează în prezent la Viena rapoarte în care se constată inclusiv refuzul Iranului de a da explicaţii cu privire la unele dintre activităţile sale nucleare non-declarate la începutul anilor 2000.

Trei situri suspecte situate în Iran interesează agenţia ONU, care a cerut acces la două dintre ele în ianuarie, fără succes până acum.

Acest dezacord alimentează îngrijorările cu privire la viitorul acordului nuclear din 2015 semnat cu Iranul, deja pe cale să se dezintegreze după retragerea SUA.

La rândul său, Zarif a afirmat marţi că "evoluţii periculoase" înconjurau acordul nuclear din care SUA s-au retras în 2018.

La sfârşitul lui mai, SUA au pus capăt derogărilor ce autorizau proiectele nucleare civile iraniene, ultim vestigiu al acordului.

Iranul, asfixiat de sancţiuni, a ripostat renunţând din mai 2019 la mai multe dintre angajamentele sale. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready