Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
00:50    |    30/10/2020

Erdogan acuză Moscova că nu doreşte o ''pace durabilă" în Siria, după atacarea unei tabere de rebeli pro-Ankara

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat miercuri atacurile aeriene ruseşti în Siria soldate cu zeci de morţi în rândurile rebelilor pro-Ankara, acuzând Moscova că nu doreşte o "pace durabilă" în această ţară devastată de război, relatează AFP.

"Faptul că Rusia a atacat un centru de antrenament al Armatei Naţionale Siriene în regiunea Idlib este semnul că o pace şi stabilitate durabile nu sunt dorite", a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Este prima reacţie a Turciei după loviturile ruseşti, care au vizat luni o tabără de instruire a "Faylaq al-Sham", o grupare aliată Ankarei, în nord-vestul Idlib, ucigând 78 de combatanţi şi rănind alţi peste 90, foarte aproape de frontiera turcă.

Atacurile s-au soldat cu cel mai mare număr de victime din ultimele opt luni în regiunea Idlib, ultimul bastion major jihadist şi al rebelilor în Siria, şi din care o parte scapă controlului Damascului, al cărui aliat-cheie este Moscova.

Grupări rebele pro-Ankara au bombardat poziţii ale regimului sirian în provincie, ucigând 15 combatanţi loialişti, ca represalii la raidurile ruseşti, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

În acelaşi timp, Erdogan a ameninţat miercuri cu o nouă ofensivă în Siria, dacă militanţii kurzi nu sunt eliminaţi de la graniţa turco-siriană, susţinând că Ankara are dreptul legitim să acţioneze din nou, potrivit Reuters.

"Dacă teroriştii nu sunt eliminaţi, aşa cum ni s-a promis, avem dreptul legitim să ne mobilizăm încă o dată", a afirmat preşedintele turc, într-un discurs susţinut în faţa parlamentarilor din partidul său AKP în legislativul ţării.

În cursul ofensivei de acum un an, cu sprijinul rebelilor sirieni, Turcia a preluat controlul asupra unui teritoriu frontalier cu o lungime de 120 km şi o adâncime de circa 30 de km în nord-estul Siriei de la miliţia kurdă Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră grupare teroristă.

Această incursiune a fost condamnată pe larg de către aliaţii occidentali ai Ankarei, întrucât YPG era principala componentă a Forţelor Democratice Siriene (FDS) care a ajutat coaliţia internaţională condusă de SUA să învingă gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria.

Provincia Idlib (nord-vest), cu trei milioane de locuitori, este dominată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham, dar alte grupări rebele, mai puţin influente, sunt de asemenea active în zonă.

Un armistiţiu decretat în martie în urma unui acord ruso-turc a stopat o nouă ofensivă a regimului Assad, care reuşise în câteva luni să ocupe câteva mici teritorii care îi scăpau de sub control.AGERPRES








 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready