Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
23:09    |    11/04/2021

Taiwan: Washingtonul avertizează China ''tot mai agresivă''

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat duminică China "tot mai agresivă" împotriva oricărei încercări de a schimba statu-quo-ul în privinţa Taiwanului, afirmând că aceasta ar fi o "gravă eroare", notează AFP.

"Ceea ce vedem şi ceea ce ne îngrijorează cu adevărat sunt acţiuni tot mai agresive din partea autorităţilor de la Beijing în direcţia Taiwanului", a spus Antony Blinken într-un interviu difuzat la NBC News.

Şeful diplomaţiei americane a reamintit că Statele Unite au un angajament faţă de teritoriu "pentru a se asigura că Taiwanul are capacitatea de a se apăra şi pentru a sprijini pacea şi securitatea în vestul Pacificului".

Antony Blinken nu a dorit să comenteze în legătură cu posibilele răspunsuri militare ale ţării sale la orice acţiune chineză implicând Taiwanul.

"Tot ce vă pot spune este că ar fi o gravă eroare pentru oricine ar încerca să schimbe cu forţa actualul statu-quo", a afirmat el.

Taiwanul, care se bucură de un sistem democratic, este considerat de China ca o provincie rebelă aşteptată să revină într-o zi sub controlul său, cu forţa dacă va fi necesar.

Taiwanul a raportat pătrunderi tot mai numeroase ale avioanelor chineze în zona sa de apărare aeriană. O lege americană impune Statelor Unite să ajute Taiwanul să se apere în caz de conflict. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready