Paris
London
New York
Thursday, 23 September, 2021
Last Update 21:14
00:56    |    08/09/2021

Afganistan: China salută 'sfârşitul anarhiei', odată cu anunţarea unui guvern la Kabul

China, ţară vecină cu Afganistanul, a salutat miercuri formarea unui guvern interimar la Kabul, compus exclusiv din talibani, o măsură care, potrivit Beijingului, înseamnă "sfârşitul a mai mult de trei săptămâni de anarhie" în ţară, relatează France Presse.

"Acest lucru înseamnă sfârşitul a mai mult de trei săptămâni de anarhie în Afganistan şi este un pas important pentru restabilirea ordinii în ţară şi reconstrucţia acesteia", a declarat purtătorului de cuvânt al diplomaţiei chineze Wang Wenbin.

Talibanii, noii stăpâni ai Afganistanului, i-au numit marţi pe principalii miniştri ai guvernului lor condus de Mohammad Hassan Akhund, un fost colaborator apropiat al fondatorului mişcării, mollahul Omar, decedat în 2013.

Toţi membrii acestui guvern sunt talibani care, cu foarte rare excepţii, aparţin grupului etnic paştun, majoritar în Afganistan.

Câţiva dintre noii miniştri, dintre care unii erau foarte influenţi sub regimul anterior taliban, se află pe listele de sancţiuni ale ONU.

Sirajuddin Haqqani, liderul reţelei omonime, descris ca terorist de Washington şi apropiat în trecut de Al-Qaida, a fost numit ministru de interne.

China a criticat aspru în ultimele săptămâni retragerea precipitată a trupelor americane din Afganistan şi haosul ce a urmat.

Ţara asiatică, care împarte 76 de km de frontieră la o altitudine foarte înaltă cu Afganistanul, a organizat de asemenea miercuri o reuniune cu vecinii acestei ţări.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a discutat situaţia regională prin videoconferinţă cu omologii săi din Pakistan, Iran, Tadjikistan, Uzbekistan şi Turkmenistan, a anunţat miercuri seară diplomaţia chineză.

"Trebuie să-i îndrumăm şi să-i îndemnăm pe talibani să unească toate grupurile etnice şi facţiunile (şi) să construiască o structură politică largă şi incluzivă", a declarat Wang Yi, potrivit unei informări a ministerului său.

De asemenea, China s-a angajat să ofere Afganistanului "urgent" ajutor umanitar de 26 milioane de euro, dintre care trei milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Beijingul rămâne suspicios cu privire la atitudinea talibanilor faţă de militanţii separatişti islamişti uiguri prezenţi în Afganistan şi care încearcă să se infiltreze în regiunea de frontieră chineză Xinjiang, scena numeroaselor atentate în trecut.

China speră că Afganistanul sub conducerea talibanilor "va trasa o linie clară faţă de forţele teroriste", a insistat miercuri Wang Yi fără alte detalii.

O delegaţie talibană s-a întâlnit cu ministrul de externe chinez la sfârşitul lunii iulie în China, promiţându-i că teritoriul afgan nu va fi niciodată folosit pentru a efectua atacuri anti-chineze.

China s-ar putea dovedi a fi o sursă valoroasă de sprijin economic pentru noul Afganistan condus de talibani, dar investiţiile chineze vor veni doar dacă se va restabili securitatea, subliniază experţii. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready