Paris
London
New York
Friday, 24 March, 2023
Last Update 19:23
19:23    |    14/04/2022

Criticat de Washington, Beijingul îşi apără legăturile cu Moscova

China a respins joi acuzaţiile "nejustificate" ale SUA cu privire la relaţia sa cu Rusia în plin război cu Ucraina, afirmând că Beijingul lucrează pentru pace şi se află "de partea bună a istoriei", potrivit AFP.

Partener apropiat pe plan diplomatic şi economic al Moscovei, ţara asiatică nu a condamnat până în prezent invazia rusă, ci s-a mulţumit să invite toate părţile la reţinere şi la dialog.

În acest context, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat miercuri că poziţia Chinei faţă de Rusia îi ameninţă "integrarea" în economia mondială.

"China şi-a afirmat recent relaţia specială cu Rusia. Sper sincer ca China să facă ceva pozitiv din această relaţie şi să ajute să se pună capăt acestui război", a indicat Yellen.

Întrebat joi, Ministerul de Externe chinez şi-a exprimat nemulţumirea, notează AFP.

"Întreprindem mari eforturi pentru a aplana situaţia, a rezolva criza şi a restabili pacea", a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, cerând "să nu fie denaturată poziţia" Beijingului.

"Suveranitatea Ucrainei trebuie menţinută. Preocupările legitime ale Rusiei în materie de securitate trebuie să fie de asemenea respectate", a reiterat el în cursul unei conferinţe de presă.

Beijingul consideră, la fel ca Moscova, că expansiunea NATO a contribuit la declanşarea războiului în Ucraina.

Poziţia Chinei faţă de Rusia diferă de cea a ţărilor occidentale, care au condamnat ferm operaţiunea militară în Ucraina şi au impus sancţiuni împotriva economiei şi liderilor ruşi.

"Noi ne opunem acuzaţiilor şi suspiciunilor nejustificate împotriva Chinei, fără a mai vorbi despre presiunile şi despre coerciţia cărora ea le face obiectul", a indicat Zhao Lijian.

"Timpul va arăta în cele din urmă că China este de partea bună a istoriei", a mai spus el.

SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de un potenţial ajutor militar chinez acordat armatei Kremlinului şi de a vedea Beijingul ajutând Moscova să ocolească sancţiunile occidentale.

China invitase la începutul lunii aprilie ţările occidentale să nu "supraestimeze" rolul său, argumentând că nu este suficient să spui Rusiei să oprească războiul în Ucraina pentru a se pune capăt ostilităţilor. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready